Kütahya Gümüşdağı mevkiinde Censiyan'ın (Gentiana lutea L.) yayılış alanları ve yetişme ortamı özelliklerinin belirlenmesi.
Determination of distribution areas and habitat characteristics of Gentiana lutea L. in Kütahya Gümüşdağı area
- Tez No: 583029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Gentiana lutea L, Kütahya, Gentiana lutea L, Kütahya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
KÜTAHYA GÜMÜŞDAĞI MEVKİİNDE CENSİYAN'IN (Gentiana lutea L.) YAYILIŞ ALANLARI VE YETİŞME ORTAMI ÖZELLİKLERİ'NİN BELİRLENMESİ Cihan KÖSE Biyoloji, Yüksek Lisans Tezi, 2019 Tez Danışmanı: Dr. Öğretim Üyesi Süleyman TOPAL ÖZET Bu araştırma 2012-2019 yılları arasında Türkiye'de nadir yayılış gösteren Gentiana lııtea L. 'nın Kütahya Gümüşdağı Radar mevkiisinde ki yayılış alanı ve yetişme ortamın özelliklerinin belirlenmesi maksadıyla yapılmıştır. Kütahya il merkezinin güneyinde doğu-batı yönlerinde uzanan Gümüşdağı dağ silsilesinin en yüksek iki noktası Karlıktepe ve Nalbanttepe'dir. Bu kısımlarda çok nemli orman bitki örtüsü vardır. Alpin orman zonunda ve üzerinde doğal yayılışı olan bu bitkinin, insan eliyle usulsüz ve yasadışı yollarla sökülmesi ve yoğun olarak küçük ve büyükbaş hayvan otlatılması sebepleriyle bitki popülasyonunda yeterli gelişme sağlanamamıştır. Bu çalışmada Gentiana lutea L.'nin sahada doğal yayılış alanları, morfolojik özellikleri, ekolojik tespitler ve sahadaki durumu ile ilgili bulgular verilmiştir. Bu alanın titizlikle koruma altına alınması şiddetle önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF DISTRIBUTION AREAS AND HABITAT CHARACTERISTICS OF GENTIANA LUTEA L. IN KÜTAHYA GÜMÜŞDAĞI AREA Cihan KÖSE Biology, M. Sc. Thesis, 2019 Thesis Supervisor: Assist. Prof. Süleyman TOPAL SUMMARY This research showing rare species of“Gentiana lııteal '”in Turkey between the years of 2012-2019 of the“Kütahya Gümüşdağ Radar”to determine the characteristics of the distribution and habitat in the area of location is made for the purpose.“Karlıktepe and Nalbanttepe”are the two highest points of Gümüşdağı mountain range lying in the east-west directions to the south of Kütahya city center. These parts have very humid forest vegetation. This plant, which has a natural spread in and around the Alpine forest zone, has not been adequately developed in the plant population due to unmethodical and illegal dismantling by humans and intensive grazing of small and bovine animals. In this study, the natural distribution areas of the Gentiana lutea L, morphological characteristics, ecological determinations and their status in the field are presented. It is strongly recommended that this area must be meticulously protected.