Umurbey Çayı Havzası (Çanakkale) tarım coğrafyası
Agriculture geography Of Umurbey River Basin (Çanakkale)
- Tez No: 583066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ZEHRA ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Umurbey Çayı Havzası, Tarım, Tarım coğrafyası, Umurbey River Basin, Agriculture, Agricultural geography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, Çanakkale ilinin Lapseki ilçesi sınırları içindeki Umurbey Çayı Havzası'nın tarım coğrafyasını kapsar. Bu çalışmada; Umurbey Çayı Havzası'nın tarımsal potansiyelini ortaya koymak ve tarımın gelişmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Umurbey Çayı Havzası'nda; tarımsal potansiyelin verimli kullanılamaması, sulama sorunları, toprak problemleri ve erozyon yanı sıra tarım alanlarının yerleşme tehdidi altında kalması, değerlendirilmeyen tarım alanları, genç nüfusun göç etmesi ve tarımsal ürünlerin ekonomik getirisinin düşmesi başlıca problemleri oluşturur. Tarım, ülkemiz ve Umurbey Çayı Havzası için önemli bir ekonomik faaliyettir. Teknolojik gelişmeler ve modern tarım yöntemlerinin uygulanması beraberinde tarım havzalarının fiziki ve beşeri açıdan potansiyelinin belirlenmesini zorunlu hale getirmektedir. Ülkemizde tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu alanların gelişmesine katkı sunacak çalışmalar yapılmıştır. Ancak Umurbey Çayı Havzası'nda tarımsal faaliyetlerin gelişmesine katkı sunacak çalışmalar sınırlı sayıdadır. Umurbey Çayı Havzası'nın verileri kullanılarak arazi çalışmalarından elde edilen tespitlerle havzanın mevcut durum analizi ve sorunları ortaya konulmuştur. Umurbey Çayı Havzası'nın, yazın azalan yağışlar, ormanlık alanlar, dağlık ve engebeli topografya tarım alanlarını sınırlandırır. Genç ve dinamik nüfusun havza dışına göçü nedeniyle tarımsal faaliyetler azalarak üretim düşer. Umurbey Çayı Havzası'nın 368.650 dekar toplam alanının %22.1 ile 81.549 dekarını tarım alanları oluştururken 86.670 ton bitkisel üretim yapılmıştır. 19.247 dekar tarım alanı 2018 yılında tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmemiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada, Umurbey Çayı Havzası'nın tarımsal faaliyetleri coğrafi bir bakış açısıyla incelenmiştir. Havzanın tarımsal faaliyetlerine etki eden fiziki ve beşeri faktörler incelenerek, dağılış, ilgi ve neden-sonuç gibi coğrafi ilkeler kullanılarak havzanın mevcut durum analizi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study covers the agricultural geography of Umurbey River Basin within the borders of Lapseki district. In this study; It is aimed to reveal the agricultural potential of Umurbey River Basin and to contribute to the development of agriculture. In the Umurbey River Basin; as well as inefficient use of agricultural potential, irrigation problems, soil problems and erosion, the settling threat on the agricultural areas, unused agricultural areas, migration of the young population and economic value decrease of agricultural products are the main problems. Agriculture is an important economic activity for our country and for the Umurbey River Basin. With the technological developments and the application of modern agricultural methods, it becomes compulsory to determine the physical and human potential of agricultural basins. Studies have been conducted to contribute to the development of areas where agricultural activities are intense in our country. However, there are limited number of studies that will contribute to the development of agricultural activities in the Umurbey River Basin. Using the data of Umurbey River Basin, the current situation analysis and problems of the basin are revealed with the findings obtained from the field studies. In Umurbey River Basin, decreasingof summer rains, forest areas, mountainous and rugged topography limits the agricultural areas. Due to the migration of young and dynamic population out of the basin, agricultural activities decrease and production falls. While the agricultural area constitutes 81.549 decare (%21) of the total area of 368.650 decares of Umurbey River Basin, 86.670 tons of vegetable production is made. 19.247 decares of agricultural land is not utilized for agricultural activitiesin 2008. As a result, in this study, agricultural activities of Umurbey River Basin are examined from a geographical point of view. The physical and human factors affecting the agricultural activities of the basin are examined and the basin analysis is determined using the geographical principles such as distribution, interest and cause and effect.