Ulubey ilçe merkezinin coğrafyası
Geography of Ulubey district center
  1. Tez No: 583087
  2. Yazar: KÜBRA YETGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Ulubey, Fındık, Küpkaya Kanyonu, Sayacabaşı, Kadıncık Şelalesi, Ordu, Ulubey, Hazelnut, Küpkaya Canyon, Sayacabaşı, Kadıncık Waterfalls
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan Ulubey ilçesi, idari açıdan Ordu iline bağlıdır. Ordu iline 21 km uzaklıkta olan yerleşmenin kuzeyinde Altınordu, batısında Gürgentepe, doğusunda Kabadüz, güneyinde de Gölköy ve Mesudiye yer almaktadır. Araştırma sahası sırt ve yamaçlar üzerine kurulu yeryüzü şekilleri açısından engebeli bir topografyaya sahiptir. Araştırma sahasındaki en önemli akarsu melet ırmağının bir kolu olan sap deresidir. Saha iklim ve bitki örtüsü bakımından Karadeniz iklimi özelliği gösterir. Uzun yıllık meteorolojik verilere göre ortalama yağış değeri 959 mm, Ortalama sıcaklık ise 12,4 °C'dir. İklim şartlarına bağlı olarak bölgede karışık ormanlar halinde karaçam, kızılağaç, göknar, kestane, kayın ve ladin ağaçları orman örtüsünü oluşturmuştur. Araştırma sahasında yaygın olarak görülen toprak türü ise gri kahverengi podzolik topraktır. Araştırma sahasının 2017 yılı toplam nüfusu 16990 kişidir. Ordu ilinde 2013 yılında yaşanan idari değişikliğin sonucunda ilçedeki köyler mahalle statüsü kazanmış ve kırsal alan nüfus sayımı tutulmamaya başlanmıştır. Ulubey ilçesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Tarımsal faaliyetlerden fındık hayvancılık faaliyetlerinden arıcılık ilçenin en önemli gelir kaynağıdır. Sanayi faaliyetleri açısından ilçe ekonomisine en önemli katkıyı cezaevinden dönüştürülerek açılan ORSAV Silah fabrikası ve Tekstil fabrikası sağlamaktadır. Ulubey ilçe merkezinden çevre yerleşmelere ve Ordu iline ulaşım rahatlıkla sağlanmaktadır. İlçenin turizm potansiyeli sahip olduğu doğal ve kültürel güzellikler dolayısıyla yüksektir. Gelişime açık olan turizm alanları uygun plan ve projeler ile desteklenirse cazibe merkezleri haline gelebilir.
Özet (Çeviri)
Ulubey, located on the Central Blacksea part of the Blacksea Region, is a district of Ordu. The neighbors of the district, which is 21 km from the Ordu province, is Altınordu on the North, Gürgentepe on the west, Kabadüz on the east, and Gölköy and Mesudiye districts on the south. The research site has a rugged topography in geomorphological terms located on crests and slopes. The most important stream in the research site is the Sap Brook, which is a branch of the Melet River. The site bears the characteristics of the Blacksea climate concerning climate and vegetation. According to the long term annual meteorological data, the mean annual precipitation is 959 mm and the mean temperature is 12.4 °C. Depending on the climatic conditions, there are larch, alder, fir, chestnut, beech, and spruce trees that shape the forest cover of the region in form of mixed forests. The type of soil commonly seen in the research site is the grey-brown podzolic soil. The total population of the research site in 2017 is 16.990. As a conclusion of an administrative change in Ordu province in 2013, the status of“villages”in the district were changed as“quarters”; since then, the records concerning the rural population have not been kept. The economy of Ulubey district is based on agriculture and husbandry. Hazelnut production is the leading source of income among the agricultural activities and beekeeping is the leading source of income among the husbandry activities in the district. Concerning the industrial activities, the most important contribution to the income of the district is provided from the ORSAV armory plant, which was once a prison, and a textile plant. Transportation from Ulubey district center to the surrounding settlements and Ordu province is easily provided. The tourism potential of the district is high owing to its natural and cultural beauty. Tourism areas that are open to development can become attraction centers if supported by appropriate plans and projects.