Kars Müzesinde bulunan 20. yy. ait cicim zili ve sumak dokumaların tahlilleri
The analysis of the 20 th century altar bell and rugs exhibited i̇n The Kars Museum
  1. Tez No: 583093
  2. Yazar: EBRU OKUYUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ASLİHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Müzecilik, Crafts, Fine Arts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Dokuma, Teknik, Cicim, Zili, Sumak, Museum, Weaving, Technical, Rug, Zili, Sum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Geleneksel kültürümüzün içerisinde yer alan düz dokumalar, zaman içerisinde teknolojik ilerlemelerin etkisi ile gerilemeye başlamış, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatlar içerisinde yer almıştır. Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kars, geçmişten günümüze birçok farklı kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölge, etnik yapısı ve coğrafi konumundan dolayı zengin dokuma örneklerini barındırmaktadır. Kars Müzesi'nde tespit edilen dokumalar özellikle Kars ve çevresine özgü yöresel özellikler içermektedir. Kars Müzesi'nde tespit edilen 20.yy' a ait cicim, zili, sumak dokuma yaygılarının malzeme, renk, desen ve teknik özelikleri incelenmiştir. Dokumalarda genellikle yeşil, beyaz, turuncu, mavi ve kırmızı renkler kullanılmış olup siyah, kahverengi ve beyaz renkler doğal şekliyle boyama yapılmadan uygulanmıştır. Örneklerde at çulu, heybe, yer yaygısı, yastık yüzü, un çuvalı, hurç, mafraş kullanım alanı olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The plain weave in our traditional culture, due to the technological developments, want into a decline in time and have been listed among the arts which have faded into oblivion today. Kars within the borders of the East Anatolia has kept a number of different cultures and civilizations so far. Thanks to its geographical location and ethnicity, the region includes rich weaving samples. The fabrics found in the Kars museum have regional characteristics of Kars and its surrounding. The materials, colour, pattern and tecnical properties of the weaving ground cloths of the light rug, zili, sumak found in the Kars museum belonging to the 20th? century were analzed. In the weavings, generally the colours, gren, white, orange, blue and red were densely applied, and the colors, black, Brown and white were used naturally without painting. In the samples, it was found out that the stuff such as horse cloth, saddlebag, pillowcase, flour sack, pack carrier and mafraş were determined.