Tokat Müzesi'ndeki Grek ve Roma dönemi altın takıları
Grek and Roman period gold Jewels in the museum of Tokat
- Tez No: 583125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YALÇIN TAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Tokat, Tokat Müzesi, Altın, Takı, Grek Dönemi, Roma Dönemi, Tokat, Tokat Museum, Gold, jewellery, Greek Period, Roman Period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Çalışmamızda, Tokat Müzesi'ndeki 82 adet altın takı üzerinde inceleme yapılmıştır. Takılar teşhir ve depoda yer almaktadır. Çalışmamızın ana konusunu oluşturan takı üzerinde literatür taraması yaparak, takının tanımı, tarih öncesi ve tarihi çağlarda kuyumculuk, takının kullanım amaçları, takılarda kullanılan taşlar ve takı üretim, süsleme tekniklerine detaylı bir şekilde değinilmiştir. Takı çeşitleri arasında baş, boyun, el-kol takıları ve ölü/mezar hediyeleri bulunmaktadır. Her tür, kendi içinde çeşitli gruplara ayrılarak değerlendirilmiştir. Eserler üzerinde kullanılan teknik ve malzemelerle ilgili bilgi verilmiştir. En yoğun çalışma grubunu küpe ve yüzükler oluşturmaktadır. Grek ve Roma Dönemi'ne ait olan bu eserler, yapılan araştırmalarda benzer örneklerle karşılaştırılarak, kendi içinde erken dönemden geç döneme tarihlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, 81 gold jewelry in Tokat Museum were examined. The jewelry is on display and is located in the warehouse. The main subject of our study is the literature review on the jewelry, the definition of the jewelry, jewelry in the prehistoric and historical ages, the purpose of the use of the jewelry, the stones used in jewelry and the production and decoration techniques of jewelry are mentioned in detail. Jewelry types include head, neck, hand-wrist jewelry and dead jewelry. Each species was divided into various groups. Information was given on the techniques and materials used in the works. Earrings and rings are the most intense working group. These works belonging to the Greek and Roman Periods are dated from the early to late period by comparing them with the similar examples in the studies.