Will Self'in büyük maymunlar adlı romanında grotesk unsurlar
Grotesque elements in great apes by Will Self
- Tez No: 583127
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Grotesque, Carnivalesque, Corporeality, The Uncanny, Metamorphosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı çağdaş İngiliz yazar Will Self'in Büyük Maymunlar adlı eserindeki grotesk özellikleri tespit etmektir. Söz konusu eser, Mikhail Bakhtin'in groteski Orta çağ ve Rönesans karnavallarıyla ilişkilendiren karnavalesk grotesk kavramı ve Wolfgang Kayser'in groteski modern bireyin kendi öz doğasından yabancılaşmasını anlatan edebi bir tarz olarak tanımlayan ve bu şekilde groteski psikolojik bir alana iten tekinsiz grotesk kavramı olmak üzere iki farklı açıdan incelenmiştir. Giriş ve sonuç bölümü dışında üç temel bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümde groteskin tanımı ve tarihsel gelişimi verilmiştir. İkinci bölümde ise groteski iki farklı bağlamda karnavelesk grotesk ve tekinsiz grotesk kavramları üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise başkarakter ressam Simon Dykes'ın maymuna dönüşümü sonucunda tepetaklak olan dünyasına odaklanan Büyük Maymunlar adlı eserdeki grotesk unsurlar karnavelesk grotesk ve tekinsiz grotesk ışığında tahlil edilmiştir. Anahtar Kelimler: Grotesk, Karnavelesk, Bedensellik, Tekinsizlik, Dönüşüm.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the grotesque elements in Great Apes by Will Self, a contemporary English novelist. This novel is analyzed in the light of two different concepts: carnivalesque grotesque by Mikhail Bakhtin and uncanny grotesque by Wolfgang Kayser. While Bakhtin analyses grotesque in relation to medieval and Renaissance carnivals, Kayser presents a psychological attitude towards grotesque by defining it as a literary mode to express the modern man's alienation from his/her own self. This study includes an introduction, three main chapters, and a conclusion. The first chapter gives the definition of the grotesque and the historical development of grotesque. In the second chapter, the carnivalesque grotesque and uncanny grotesque are studied. In the third chapter, the grotesque elements in Great Apes which focuses on the protagonist painter Simon Dykes's metamorphosis into an ape and his upside-down world are analyzed in the light of carnivalesque and uncanny grotesque.