Okul öncesi öğretmen adaylarının duygusal okuryazarlık seviyelerinin belirlenmesi
Determination of emotional literacy levels ofpre-school teachers
- Tez No: 583219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MURAT ELLEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygu, duygusal okuryazarlık, okul öncesi, Emotion, emotional literacy, pre-school
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Eğitim örgütü içinde önemli bir yere sahip olan öğretmenlerin duygusal okuryazarlık becerilerinin, bu konudaki tutum ve davranışlarının toplumu oluşturan bireyleri doğrudan ve de dolaylı olarak etkilediği düşünülmektedir. Bu sebeple öğretmenlik mesleğinin ve öğretmenlerin gelişimiyle ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırma eğitim örgütünün ilk ve önemli bir parçası olan okul öncesinde öğretmen olacak adayların duygusal okuryazarlık seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrenim gören okul öncesi öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemine 278 öğretmen adayı dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan katılımcı anket formu ve Mehmet Palancı, Mehmet Kandemir, Hakan Dündar, Ahmet Ragıp Özpolat tarafından geliştirilen 34 maddeden oluşan beşli likert tipinde Duygusal Okuryazarlık Ölçeği isimli ölçek ile çalışılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde parametrik olmayan tekniklerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okuduğu bölümü öncelikli tercih eden öğretmen adaylarının öz-düzenleme becerilerine bakıldığında, okuduğu bölümü öncelikli tercih etmeyen öğretmen adaylarına göre anlamlı bir biçimde fark görülmektedir. Öz-düzenleme becerileri yüksek olan öğrenciler, okuduğu bölümü öncelikli olarak seçmişlerdir. Duygusal farkındalık puanlarında ise öğrenim gördüğü şehir ile yaşadığı şehir aynı olan öğrencilerin duygusal farkındalık becerisinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Duygusal okuryazarlık becerilerine bakıldığında duygusal okuryazarlık eğitimi ya da semineri almış öğretmen adaylarının duygusal okuryazarlık becerileri bu eğitimi almayan öğretmen adaylarına göre anlamlı bir biçimde yüksektir denilebilir.
Özet (Çeviri)
Emotional literacy skills, attitudes and behaviors of the teachers, who have a remarkable position in the educational organization, directly and indirectly affect the individuals building the society. For this reason, many researches have been made on the development of teaching profession and teachers. This research was carried out to determine the emotional literacy levels of the pre-school teachers, being the first and the fundamental part of the educational organization. The population of the study consists of pre-school teacher candidates studying at Dokuz Eylül University in İzmir in the 2018-2019 academic year. 278 prospective teachers were included in the sample of the study. In order to collect the data, a participant questionnaire prepared by the researcher and a 5-point Likert type Emotional Literacy Scale consisting of 34 items developed by Mehmet Palancı, Mehmet Kandemir, Hakan Dündar and Ahmet Ragıp Özpolat were used. In the data analysis part of the research, non-parametric technique of Mann Whitney U and Kruskal Wallis H were used. As a result of the research, when the self-regulation skills of candidate teachers are examined, a meaningful difference is observed in teachers who preferred their departments willingly compared to those candidate teachers who did not prefer their department. The students with high self-regulation skills prefer their department of study willingfully. It is also seen that the students who are living in the same city as they study, have higher emotional awareness skills. When the emotional literacy skills are examined, it can be said that the emotional literacy skills of prospective teachers who have received emotional literacy education or seminar are significantly higher than those who do not have this education.