Fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans eğitiminde öğrenme çevresinin değerlendirilmesinde kullanılan dreem anketinin türkçe geçerlilik ve güvenilirliği
Turkish validity and reliability of dreem questionnaire used in assessment of learning environment in physiotherapy and rehabilitation undergraduate education
  1. Tez No: 583248
  2. Yazar: NURİ SENGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET UFUK YURDALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi eğitimi, öğrenme çevresi, DREEM, geçerlilik, güvenirlik, Physiotherapy education, learning environment, DREEM, validity, reliability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Sağlık bilimlerinde eğitim ortamının değerlendirilmesinde kullanılan DREEM (The Dundee Ready Education Environment Measure) anketinin geçerlilik ve güvenilirliğini araştırıp Türkçe versiyonunu oluşturmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız T.C. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde öğrenim gören 401 lisans öğrencisi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin 221' i kız, 180, i erkektir ve yaş ortalaması 21,34±2,04 yıldır. Güvenilirlik analizi iç tutarlılık analizi (Cronbach Alfa analizi) ile yapıldı. İç tutarlılık analizinde Cronbach Alfa katsayısı 0,92 olarak hesaplandı ve anketin iç tutarlılığının olduğu saptandı. Anketin geçerliliği ise Açıklayıcı Faktör Analizi ile değerlendirildi. Faktör analizi sonucunda 6 faktör belirlendi. Veriler toplam varyansın %53,38'ini açıkladığından DREEM anketinin yapı geçerliliği olduğu kabul edildi. Sonuçlar: Çalışmamızda DREEM anketinin Türkçe versiyonunun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrenim çevresinde kullanımının geçerli ve güvenilir olduğu kanıtlandı. Fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans eğitimi veren kurumlarda eğitim çevresinin değerlendirilmesi ve düzenlenmesine yönelik etkin bir araç olduğu görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the validity and reliability of the DREEM (The Dundee Ready Education Environment Measure) questionnaire used in the evaluation of the educational environment in health sciences and to form its Turkish version. Methods: Our work is performed by 401 undergraduates studying at Marmara University Faculty of Health Sciences (in Turkey) at the department of Physiotherapy and Rehabilitation. Results: 221 of the students who participated in the study were female and 180 were male and average age was 21,34 ± 2,04 years. Reliability analysis was performed with internal consistency analysis (Cronbach Alpha analysis). In the internal consistency analysis, the Cronbach Alpha coefficient was calculated as 0.92 and the internal consistency of the questionnaire was determined. The validity of the questionnaire was assessed by Explanatory Factor Analysis. According to the analysis, 6 factors were revealed. Since the data explained 53.38% of the total variance, the DREEM survey was accepted to have construct validity. Discussion: In our study, it is proven that Turkish version of the DREEM questionnaire was valid and reliable to use in physiotherapy and rehabilitation learning environment. It was concluded that DREEM is an effective tool for the evaluation and regulation of education in the institutions providing undergraduate education.