5-6 yaş arası okul öncesi eğitime devam eden çocukların benlik kavramı algılarının davranış paternleriyle olan ilişkisinin incelenmesi
Examination of 5-6 years old kindergarden students' perception of self concept and its relation with their behavioral pattern
- Tez No: 583247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİRE GÜLÇİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Benlik Algısı, Davranış Sorunları, Preschool, Self-concept, Behavioral Problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık çocukların benlik algıları ile davranış sorunları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca çocukların yaşı, cinsiyeti, ailedeki toplam çocuk sayısı, annenin çalışması, annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi gibi özellikler de değişken olarak ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul'da özel bir okul öncesi eğitim kurumuna devam eden toplam 118 öğrenci ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Demografik veriler araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formuyla elde edilmiştir. Çocukların benlik algıları ve davranış sorunlarını ölçümlemek amacıyla Purdue Okul Öncesi Çocukları İçin Benlik Kavramı Ölçeği (PURDUE) ve Davranış Sorunları Ölçeği (DSÖ) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre 60-72 aylık çocukların benlik algıları ile davranış sorunları arasında istatistiksel açıdan negatif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Yani, benlik kavramı ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça davranış sorunları ölçeğinden alınan puanlar azalmaktadır. Ayrıca benlik algıları ve davranış sorunlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını anlamak için yapılan analizlere göre; kız çocuklarının davranış sorunları ölçeğinden aldıkları puanının erkek çocuklarının aldıkları puana göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Yaş faktörüne göre yapılan analizlerde; 6 yaşındaki çocukların davranış sorunları puanı, 5 yaşındaki çocukların puanından anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Yaşa göre benlik algısında 6 yaşındaki çocukların puanları 5 yaşındaki çocukların puanından anlamlı düzeyde daha yüksek çıkmıştır. Annenin eğitim düzeyi arttıkça çocukların davranış sorunlarından aldıkları puanın düştüğü, benlik algısı puanlarının arttığı gözlenmiştir. Ayrıca ailenin gelir düzeyindeki artışın benlik kavramı puanlarındaki artışı anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to examine the relationship between self-concept and behavioral problems of 60-72-month-old children attending preschool education. And also, the features such as age, gender, the total number of children in the family, working status of the mother, educational status of the mother, educational status of the father, income level of the family are considered as variables. The sample of the study consists of 118 students and their parents attending a private preschool education institution in Istanbul. Demographic data were collected using personal information forms prepared by the researcher. The Purdue Self-Concept Scale (PURDUE) and Behavioral Problems Scale (WHO) were used to measure children's self-concept and their behavioral problems. According to the findings of the study, there is a statistically negative relationship between self-concept and behavioral problems of 60-72-month-old children. In other words, as the scores obtained from the self-concept scale increase, the scores gained from the behavioral problems scale decrease. And also, according to the analysis carried out to understand whether self-concept and behavioral problems differ according to demographic variables, it was found that the scores of girls from the scale of the behavioral problems were significantly lower than the scores of the boys. In the analyzes made according to age factor, the behavioral problems scores of 6-year-old children were found to be significantly higher than those of 5-year-old children. In the case of the children's self-concept according to their age, the scores of 6-year-old children were significantly higher than those of the 5-year-old children. It was observed that behavioral problems scores of the children decreased and their self-concept scores increased as the education level of the mother increased. In addition, it was observed that the increase in the income level of the family significantly predicted the increase in self-concept scores.