Yarı markov süreçleri üzerine bir çalışma
A Study on the semi-markovian processes
- Tez No: 58325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Stochastic process, Laplace transform, random walk, reflecting screen, delaying screen, semi-Markov random walk
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, ekransız ve bir ekranlı yarı-Markov süreçleri olarak adlandırılan özel stokastik süreçler ele alınmıştır. Bu süreçler üzerine literatürde yapılan çalışmalardan kısaca bahsedilmiş ve sıfır seviyesinde yansıtan ekranlı yarı Markov rastgele yürüyüş süreci incelenmiştir. Ele alınan sürecin ve ilk kez sıfır seviyesinden yansıma anının dağılım fonksiyonları ve beklenen değerleri bulunmuştur. Ayrıca bir örnek verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Stok, yansıtan ekran (engel), saklayan ekran (engel), rastgele yürüyüş, Laplace dönüşümü, stokastik süreç, yarı-Markov rastgele yürüyüş.
Özet (Çeviri)
This study considers special stochastic processes that are called semi-Markov processes with one screen and without screen. The semi-Markov random walk process with reflecting screen on zero-level is investigated including a brief literature review. For this process, distribution functions and expected values of the process and the first reflecting moment of it from the zero-level are calculated. Also, one example is given.