Enflasyon hedeflemesinin temel belirleyicileri: Seçilmiş OECD ülkeleri için panel veri analizi
Inflation targeting determinants: A panel data analysis for selected OECD countries
  1. Tez No: 583284
  2. Yazar: REFİKA GÖRKEM YILMAZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Bankacılığı, Para Politikaları, Enflasyon Hedeflemesi, Central Banking, Monetary policies, Inflation targeting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Merkez Bankaları nihai amaçları olan fiyat istikrarını sağlayabilmek amacıyla farklı para politikaları uygulamaktadırlar. İlk olarak 1990'lı yıllarda Yeni Zelanda tarafından kullanılan ve başarıya ulaşan“enflasyon hedeflemesi”kısa sürede birçok ülke tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada merkez bankacılığı kavramı ve merkez bankalarının uyguladıkları para politikaları ele alınmıştır. Çalışmada döviz kuru, faiz oranı ve M1 para arzı değişkenlerinin enflasyon hedeflemesi üzerindeki etkisi panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada değişkenler Türkiye, Yeni Zelanda, Kanada, İsveç, Avustralya, İsrail ve Şili ülkeleri için 2002-2018 dönemleri arası ele alınmıştır. Ülkelerin hedefledikleri ve gerçekleşen enflasyon oranları arasındaki fark alınarak bağımlı değişken olan“fark enflasyonu”değişkeni oluşturulmuştur. Ampirik analiz sonucuna göre, söz konusu değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sabit etkili regresyon sonucunda ise faizin, oluşturulan fark enflasyonu üzerinde negatif; büyümenin ise fark enflasyonu üzerinde pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Central banks implement different monetary policies in order to achieve their ultimate goal of price stability. Initially used by New Zealand in the 1990s and succeeded, inflation targeting began to be used by many countries in a short time. In this study, the concept of central banking and monetary policies implemented handled by central banks are discussed. In this study, the effect of exchange rate, interest rate and M1 money supply variables on inflation targeting was examined with panel data analysis method. Variables in the study, Turkey, New Zealand, Canada, Sweden, Australia, Israel, Chile and for the countries of 2002-2018 between periods are discussed. The difference between the targeted and realized inflation rates of the countries was calculated and the dependent variable“difference inflation”variable was formed. According to the empirical analysis, it is concluded that there is a long-term relationship between these variables. As a result of the constant-effect regression, it was observed that interest had a negative effect on difference inflation and growth had a positive effect on difference inflation.