Literature-based causal loop diagrams of patent management process in pharmaceutical industry
İlaç endüstrisinde patent yönetiminin literatür bazlı nedensel döngü diagramları
  1. Tez No: 583318
  2. Yazar: SEÇİL GENÇLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SENEM GÖL BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: patent, patent yönetimi, AR&GE, inovasyon, ilaç fiyatları, patent, patent management, R&D, innovation, drug price
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yeni keşif ve patentler, ilaç endüstrisinin rekabetçi yapısı içerisinde anahtar noktalardandır. Şirketler rakiplerinden bir adım önde olabilmek için AR&GE çabalarına yatırım yaparak yeni keşiflerde bulunmaya çalışırlar. Bu amaçla patentler AR&GE için yapılan yatırımları tazmin etmek için önemli bir noktadır. Bu denenle şirketler taklitleri önlemek için daha sıkı patent yasalarının uygulanması yönünde kulis yaparlar. Dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelerde bile şirketler AR&GE için yatırım yapmak ve yeni ürünler keşfetmek zorundadırlar. Bütün bunlar patentlerin ve patent yönetiminin önemini gün ve gün arttırmaktadır. Ayrıca bu durum Türk İlaç Endüstrisinin de AR&GE yatırımlarının artmasına yol açabilecektir. Bu çalışma kapsamında, patent yönetiminde araştırma yeterliliği, bilgiye ulaşma, AR&GE çabalarının üretkenliği, bir ülkedeki patent yönetiminin gücü, ilaç fiyatları ve AR&GE harcamaları, patentlerle ilgili kararlar alınması ve onlarla ilgili stratejiler geliştirilmesi için önemli parametreler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In competitive environment of the pharmaceutical industry new inventions and patents are the key points. In order to be one step further from their rivals, the companies invest to R&D efforts and try to find new inventions. At this moment, patents are an important point to recoup the investment. So the companies lobby for the more strict patent law to prevent imitation. Thus even in the developing countries, they have to invest R&D and invent new products to be able to survive in the market. All of these happenings increase the importance of the patents and patent management day by day. Also this situation can lead to Turkish pharmaceutical industry to invest R&D or have patent licenses of other firms' products increasingly. In scope of this study, it was concluded that in patent management, research capability, reaching knowledge, productivity of R&D efforts, strength of patent management in a country, drug prices and R&D expenses are important parameters which should be considered in decisions related with patents and choosing the strategies regarding them.