Cinsel yönelime göre bağlanma stilleri ile çocukluk çağı travmatik yaşantı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationships between attachment styles and traumatic childhood experience levels according to sexual orientation
- Tez No: 583322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEMA GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Yönelim, Bağlanma Stilleri, Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantı Düzeyleri, Sexual Orientation, Attachment Styles, Traumatic Childhood Experience Levels
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada cinsel yönelime göre bağlanma stilleri ile çocukluk çağı travmatik yaşantı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli çerçevesinde düzenlenen araştırmanın örneklemini kartopu örnekleme yöntemi ile cinsel yönelimini heteroseksüel (n=100), homoseksüel (n=51) ve biseksüel (n=32) olarak belirten toplam 183 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, bağlanma stillerini tespit etmek üzere İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA); çocukluk çağı travmatik yaşantı düzeylerini ölçmek için Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ) ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Farklılıkların belirlenmesinde Tek Yönlü ANOVA ve İki Yönlü ANOVA testleri uygulanmıştır. Ayrıca ölçekler arasındaki ilişkilerin düzeyleri Pearson Korelasyon Analizi ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların cinsel yönelimine göre bağlanma stillerinin farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca cinsel yönelime göre katılımcıların bağlanma stilleri, eğitim düzeyine, anne eğitim düzeyine anne sütü alma süresine göre farklılık gösterirken, cinsiyete, baba eğitim düzeyine, kardeş sayısına, ebeveynlerin birliktelik durumuna, bakım veren kişiye ve cinsel istismara uğrama durumuna göre farklılık göstermediği belirlenmiştir. Katılımcıların çocukluk çağı travmatik yaşantı düzeylerinin cinsel yönelime göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, katılımcıların cinsel yönelimine bağlı olarak çocukluk çağı travmatik yaşantı düzeyleri ile kardeş sayısı, ebeveynlerin birliktelik durumu, bakım veren kişi, cinsel istismara uğrama durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuşken, cinsiyet, eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve anne sütü alma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ayrıca katılımcıların cinsel yönelimine göre bağlanma stilleri ile çocukluk çağı travmatik yaşantı düzeyleri arasında anlamlı ilişki vardır. Elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between attachment styles and traumatic childhood experience levels was investigated according to sexual orientation. The sample of the study, which was organized within the framework of the relational screening model, consisted of 183 individuals who stated their sexual orientation as heterosexual (n = 100), homosexual (n = 51) and bisexual (n = 32) by snowball sampling method. As data collection tool, the Relationship Scales Questionnaire for detecting attachment styles, Childhood Trauma Scale for childhood traumatic experience levels and Personal Information Form were used. The collected data has analyzed using SPSS 20.0 program. One-way ANOVA and Two-Way ANOVA tests were used to determine the differences. In addition, the relationships between the scales were determined by Pearson Correlation Analysis. As a result of the study, the attachment styles varied according to the sexual orientation of the participants. In addition, according to sexual orientation, attachment styles of participants differed according to education level, maternal education level and duration of breastfeeding; it was determined that the attachment styles of the participants did not differ according to gender, father education level, number of siblings, togetherness of parents, caregiver and sexual abuse. Childhood traumatic experience levels of the participants are also differed according to sexual orientation. On the other hand, there was a significant difference between the childhood traumatic experience levels and the number of siblings, togetherness of the parents, the caregiver and sexual abuse. There were no significant differences according to gender, education level, maternal education level, father education level and duration of breastfeeding. According to this study's results, both attachment styles and childhood traumatic experience levels were significantly depended on sexual orientation of the participants. The findings were discussed throughly and suggestions were made in the context of the related literature.