Hasan Ali Toptaş'ın eserlerinde hegemonik erkeklik karşısında tutunamayan erkeklik
Losers masculinity against hegemonic masculinity in Hasan Ali Toptaş's works
  1. Tez No: 583324
  2. Yazar: UĞUR UÇKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE ÇAĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Toptaş, Hegemonik Erkeklik, Erkeklik, Roman, Öykü Toplumsal Cinsiyet, Hasan Ali Toptaş, Hegemonic Masculinity, Masculinity, Novel, Story, Gender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Toplumsal cinsiyet rolleri romancılığımızın ve öykücülüğümüzün başlangıcından itibaren sıklıkla değinilen bir konudur. İdeal erkeklik ve kadınlık algıları, bu algılara uyulmaması durumundan bireylerin ve toplumun yaşadığı sıkıntılar, bu sıkıntıların ortaya çıkmaması için getirilen öneriler Tanzimat Edebiyatı'ndan başlayarak günümüze dek sıklıkla incelenmiştir. Bu çalışma güncel roman ve öykü yazarı Hasan Ali Toptaş'ın anlatı dünyasında hegemonik erkeklik algısının ve bu algıya uymakta zorlanan bu yüzden de hayat içerisinde birtakım olumsuzluklar yaşayan karakterlerin izini sürmektedir. İzi sürülen bu karakterlerin yaşadıkları olumsuzluklar, bu olumsuzluklara karşı aldıkları tavırlar ve bu tavırların yarattığı sonuçlar çalışmamızın odak noktasını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social gender roles are frequently discussed from the beginning of our novelism and storytelling. Ideal masculine and feminine perceptions, the problems experienced by individuals and society due to not fitting these perceptions, and suggestions to avoid these problems have been analyzed frequently from Tanzimat Literature until today. This study traces the current novel and story writer Hasan Ali Toptaş's perception of hegemonic masculinity in his narrative world and the characters who have difficulty in complying with this perception and thus have some problems in life. The problems of these traced characters, their attitudes towards these problems and the results of these attitudes are the focus of our study.