Hasan Ali Toptaş'ın romanlarında taşra
Provincial in novels of hasan Ali̇ Toptaş
- Tez No: 448293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KANİ İRFAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Toptaş, Türk romanı, taşra, merkez, modernizm, Hasan Ali Toptaş, the Turkish novel, the provinces, the center, moder-nism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türk edebiyatında merkez-taşra gerilimi, roman türünün edebiyatımıza yerleşmesiyle beraber sıklıkla işlenen bir konu olmuştur. Ancak taşra, sürekli dönüştürülen ve yeniden üretilebilen bir kavram olduğu için eskiyen ve içi boşalan bir mesele değildir. Cumhuriyet dönemiyle beraber edebiyatımızda taşra daha sıklıkla işlenen bir konu olmuştur. Modernle-şen Türkiye ile birlikte taşra, politik alanı da güçlü şekilde içine alan sosyal bir konu olarak işlenmiştir. Son dönemin önemli yazarlarından Hasan Ali Toptaş, edebiyatımızda taşra gerçekli-ğini, farklı bir anlayışla sunma çabasını göstermiş ve taşradan gelen bir yazar olarak bunda başarılı olmuştur. Taşraya bakış Hasan Ali Toptaş'ın eserlerinde geleneksel algıdan farklı-dır. Modern edebî anlatımın olanaklarını zorlayarak, taşradaki insanların varoluş meselesi-ni dile getirmeye çalışır. Bu tezde Toptaş'ın Sonsuzluğa Nokta(1993), Gölgesizler(1995), Kayıp Hayaller Kitabı(1996) ve Heba(2013) romanlarından hareketle, mekân olarak ele alınan taşra incelenmeye çalışılmıştır. Taşra oldukça girift bir kavram olduğu için ilk önce taşraya dair kısa açıklamalar yapılıp ve edebiyatımızda taşranın ele alınışı değerlendiril-miştir. Sonra da Hasan Ali Toptaş'ın taşraya bakışı romanlarından hareketle açıklanmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The central-provinces tension in The Turkish Literature has been a frequently hand-led topicwith the settlement of the novel to our literature. However, the provinces is a con-cept that consistently reproducible andretransformable and is not a theme that getting old and drained. Since the declaration of the republic, provinceshas been a topic thathandled more often in our literature.It has been processed as a social topic involving the political field strongly with the modernizing Turkey. Hasan Ali Toptaş, one of the most important writers of the recent period, has shown the provincesreality of our literature in a different approach and has been even successful to present it. The provincesarea approach is different from the traditional sense comparing to the Works of Hasan Ali Topbaş. By forcing the capabilities of the modern literary, he tries to express the existential issues of the provincial people. In this thesis, the provinces-field and its settlement has been reviewedwith its general aspects by the books of Toptaş's Sonsuzluğa Nokta(1993), Gölgesizler(1995), Kayıp Hayaller Kitabı(1996) and He-ba(2013). First, it has been made some short explanatios about provinces as it is a fa-irlycomplex concept and then the provinces field inour literature has been handled. In the following section. The point of view of Hasan Ali Toptaş to the provinces aspects has been tried to explain by his novels.