Comparing Bacterial Colonization Of Laser Etched And Acid Etched Enamel In Bonding Orthodontic Ceramic Brackets
Lazerle aşındırma ve Asitle aşındırma yöntemleri ile mine yüzeyine diş teli yapıştılması,kopma kuvvetlerinin değerlendirilmesi ve bakteri kolonizayonunun gözlenmesi
- Tez No: 583488
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Asit ile asındırma, Lazer, Seramik Braketlerin Çıkarılması, Bakteri, Acid Etching, Laser, Debonding, Ceramic Brackets, Bacteria
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu projenin amacı, ortodontik seramik braketlerin yapıstırılmasında lazerle pürüzlendirilmis ve asitle asındırılmıs emaye bakteriyel kolonizasyonunu karsılastırmak ve ayrıca asitle asınmadan kaynaklanan emaye demineralizasyon ve dis çürümesi riskini azaltan bir yöntem gelistirmektir. Seramik braket yapıstırılması, asitle asındırma ve lazerle asındırma gibi farklı yollarla yapıldı. Bu projede, sıgır dislerini temizledikten sonra, gömülü alçı blogundan önce, dislerin labiyal yüzeyinde 10 x 10 mm alan olusturuldu. Daha sonra, mine yüzeyinin labiyal yüzeyi, blogun yatay eksenine mümkün oldugu kadar paralel konumlandırıldı ve alçı bloguna gömüldü. Alçı blokta sadece 10 * 10 mm alan belirmistir. Daha sonra ilk adım, seramik asındırıcıların asitle asındırma yöntemi kullanıldı ve lazerle asındırma teknigi uygulandı, daha sonra kopma kuvvetini ölçmek için universal test makinesiyle seramik braketler mine yüzeyinden çıkartıldı. Ikinci adım, lazerle asındırma ve asitle asındırma tekniklerinden sonra bakterilerin dislerdeki kolonizasyonunu ölçmek için bakteri asılama olmustur.Sonuçlar, kopma kuvvetleri arasında anlamlı bir fark vardır ( islem uygulanmayan ve asit, lazer grupları karsılastırıldıgında). Ayrıca, lazerle asındırılmıs ve asitle asındırılmıs grupların CFU degerleri arasında anlamlı bir fark oldugu göstermistir. Ancak lazerle oyulmus gruplar için ortalama deger ve ortalama CFU degerleri asitle asındırılmıs gruplardan daha düsüktü.
Özet (Çeviri)
COMPARING BACTERIAL COLONIZATION OF LASER ETCHED AND ACID ETCHED ENAMEL IN BONDING ORTHODONTIC CERAMIC BRACKETS The aim of this project comparing bacterial colonization of laser etched and acid etched enamel in bonding orthodontic ceramic brackets and also to develop a method which reduces the risk of enamel demineralization and tooth decay caused by acid etching. In this project, after cleaning bovine teeth, before the embedding gypsum block, 10*10 mm area was created a labial surface of teeth. Then, they were buried in gypsum block as the labial surface. They were put in the gypsum block as parallel as possible. Then, the first step is the bonding of ceramic brackets by using acid etching (for acid etching group phosphoric acid solution is used within the ratio of 37% to the bonding surfaces. Then laser etching method was applied. Universal testing machine was used to debond the brackets. The second step was inoculation of bacteria to measure colonization of bacteria on the teeth after laser etching and acid etching techniques. There were 4 different experimental groups: Acid etched group, Laser etched group, Non-etched group, and Gypsum group. Each group was composed of 12 samples. After the inoculation part, S. Mutants colonies were counted on a counting aid manually and the colony-forming units (CFUs) were examined. Results show that there was a significant difference between debonding forces (nonetched vs acid etched, laser etched) and there was a significant difference between CFU values of laser etched and acid etched groups. Mean value and average CFU values for laser etched groups were lower than acid etched groups.