Şeyh Mazhar Ohinî'nin hayatı eserleri ve tasavvufî görüşleri
Şeyh Mazhar life facts and sufism views
- Tez No: 583533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERZENDE İDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şeyh Mazhar, Nehcetü'z- zekiyye, tasavvuf, Verkanisî, Ohin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Şeyh Mazhar Efendi, Anadolu da yaşamış, medrese geleneğine sahip, seçkin ailelerden, Şeyh Fethullah Verkanisî ailesinin, her biri akranları arasında meşhur, aynı zamanda seçkin şahsiyetler olan ailenin, fertlerinden biridir. Cumhuriyetin ilk yıllarında ki maddi ve manevî sıkıntıları çekmesine rağmen dini ilimlere ve tasavvufi hayata olan bağlılığı hiçbir zaman değişiklik göstermemiştir. Şeyh Mazhar Efendi'nin hayatını ve tasavvufî yönünü ele alarak, kaleme almış olduğu Nehcetü'z-zekiyye adlı eserini çalışmamızda kaynak eser olarak seçtik, ayrıca Ohin şeyhleri hakkında da bilgi sunmaya gayret ettik. Şeyh Mazhar Efendi, ömrünü insan yetiştirmekle geçirmiş ve onlarca ilmi icazet vermiştir. Nakşibendi Tarikatı şeyhlerinden, Şeyh Mahmud Karaköy'den tarikat icazeti almıştır. Nakşibendiye Tarikatının esaslarına göre irşad görevini ifa etmekle beraber kendisine intisab edenlerden bazılarına tarikat icazesi de vermiştir. Toplum arasında sulhu sağlamakta çok başarılı olmuştur. Nehcetü'z-Zekiyye, içerik bakımından zengin olması mesabesiyle biz eserde geçen, tasavvufî terimleri çalışmamızda ön plana çıkarma gereksinimi duyduk, bunun yanı sıra, bu terimlerim Nehce'deki anlamlarıyla birlikte, diğer bazı kaynaklardan bu terimler hakkında bilgi toplayarak, tasavvufi anlamları sunmaya gayret gösterdik.
Özet (Çeviri)
Sheikh Mazhar Efendi was one of the members of the preeminent family of Sheykh Fethullah Verkanisi which had madrasah tradition, members of which lived in Anatolia and which were famous and selective personalities. Despite the fact that he suffered both economical and spiritual difficulties in the early years of the Republic, his commitment to religious sciences and mystical life never changed. We took the life of Sheikh Mazhar Efendi and his work Nehce az-zekiyya as a source in our work and we also tried to provide information about the Ohin sheikhs. Sheikh Mazhar Efendi spent his life educating human beings and gave many scholarships. He received an order of approval from Sheikh Mahmud Karaköy, who was one of the sheikhs of the Naqshbandi Order. According to the principles of the Naqshbandi Order, he also served as a scholar to some of the people who initiated him apart from performing the mission of showing the true path. He was very successful in providing peace among the community. Due to the rich content of Nehce az-zekiyya, we felt the necessity to emphasize the mystic phrases in our work, Besides that, we tried to gather information about these phrases together with their meanings in Nehce and tried to present the mystical meanings. Key Words : Sheikh Mazhar, Nehce ,az- zekiyya, mystic, Verkanisi, Ohin. Quantity of Page : 103 Scientific Director : Doç. Dr. Ferzende İDİZ