Foça özel çevre koruma bölgesinin turizm gelişimi açısından irdelenmesi
An Evaluation of tourism development planning in Foça specially protected area
- Tez No: 58357
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRAN CELEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Recreation and Tourism, Solution Space, Sustainable Development, Ultimate Threshold Analysis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FOÇA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ'NİN TURİZM GELİŞİMİ AÇISINDAN İRDELENMESİ Yeşim ULUSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Hayran Çelem 1997, Sayfa: 60 Jüri : Prof Dr. Hayran Çelem Prof. Dr. Yalçın Memluk Prof. Dr. Sümer Gülez Bu çalışma, Ege Bölgesinde yer alan ve 12 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri olan 'Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi' nin Turizm ve Rekreasyon Potansiyeli yönünden değerlendirilmesi ve korunması amacıyla yapılmıştır. Sürdürülebilir Kalkınma çerçevesinde ve ekolojik bir yaklaşımla Kozlowski ve Hill (1993) tarafında geliştirilen ve 1990'lı yılları başından beri bir çok benzer alanlarda uygulanmış olan“Çevresel Eşik Çözümlemesi ”metodu kullanılarak turizm gelişmesi için ekolojik olarak en uygun alanlar belirlenmiş ve bir stratejik yaklaşımla metod Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne uygulanmıştır. Birinci aşamada Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin tarihsel gelişimi ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. ikinci aşamada Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin doğal ve kültürel potansiyelinin belirlenmesine çalışılarak doğal yapı üzerinde var olan veya gelecekte ortaya çıkabilecek sorunlarla, mevcut alan kullanım biçimleri arasındaki ilişki ve bu ilişkilerin yarattığı sorunlarla bunların Foça'nın doğal ve kültürel potansiyelini etkileme durumu Kozlowski ve Hill tarafından yapılmış Çevresel Eşik Çözümlemesi Metoduna dayanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü aşamasında, araştırma alanındaki çeşitli alan kullanımlarının birbirleri ve doğal yapı ile olan çelişkilerinden kaynaklanan zararların önlenmesi veya azaltılmasına yönelik öneriler, alanın korunması, rekreasyon ve turizm gibi kullanımlar açısından da ele alınarak değerlendirilmesi yönünde geliştirilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Rekreasyon ve Turizm, Sürdürülebilir Kalkınma, Çözüm Alanı, Çevresel Eşik Çözümlemesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT fibsters Thesis An Evaluation of Tourism Development Planning in Foça Specially Protected Area Yeşim Ulusoy Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof Dr. Hayran Çelem 1997, Page : 60 Jury : Prof Dr. Hayran Çelem Prof Dr. Sümer Gülez Prof Dr. Yalçın Memluk Main objective of this research is to find out and evaluate recreational and touristic activities based on nature protection in Foça Specially Protected Area. The solution space and development of priorities formulated using method which called“Ultimate Threshold Analysis”was developed by Kozlowski and Hill in 1990.“Ecologically sound solution space”also found out within“Strategic Approach”. In the first phase of research, there are some explanations about historical background of area. in the second phase it has been determined existing and expected impact on the natural ecosystem, existing land use types and interaction between them and problems which came into being due to this interaction and the impacts natural-cultural potential of the Foça according to Ultimate Threshold Analysis method of Kozlowski and Hill (1990). İn the third phase of the research suggestions to prevent and mitigate the harm took place because of the interaction between the different land use types and natural ecosystem have been developed in terms of such land use types as; preservation, recreation and tourism.