Guillain barre sendromu rehabilitasyonu ve uzun dönem takip sonuçları
Guillain barre syndrome rehabilitation and long term follow up results
- Tez No: 583617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ZELİHA KARAAHMET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Guillain Barre Sendromu, Nöropatik ağrı, Rehabilitasyon, Yorgunluk, Fatigue, Guillain Barre Syndrome, Neuropathic pain, Rehabilitation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Guillain Barre Sendromu tüm yaşlarda görülebilen akut inflamatuar bir polinöropatidir. Semptomlar genellikle alt ekstremitelerden başlayarak yukarı doğru simetrik olarak ilerler. Solunum yetmezliği ve kardiyak aritmiler nedeniyle nadiren ölümcül olabilmektedir. Tanı, klinik ve laboratuvar testlerle konur. Medikal tedavide intravenöz immünglobulin ve plazmaferez kullanılırken; rehabilitasyon tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu çalışmada, GBS tanısı alarak tedavi edilen ve rehabilitasyon amacıyla kliniğimize başvuran vakaların rehabilitasyon öncesi, sonrası ve 3 yıllık takip sonuçlarının klinik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimize Ocak 2015 – Ocak 2019 tarihleri arasında, Guillain Barre tanısıyla yatarak rehabilitasyon alan 6'sı çocuk 30 hastanın demografik özellikleri, bulgu ve komplikasyonları, tedavileri, rehabilitasyon öncesi ve sonrasındaki fonksiyonel düzey ve ambulasyon seviyeleri, 1. ve 3. yıl kontrollerinde fonksiyonel durumları ve rezidüel semptomları değerlendirildi. Değerlendirmede fonksiyonel bağımsızlık ölçeği, fonksiyonel ambulasyon skalası, Hughes skoru, yorgunluk şiddet ölçeği ve LANSS ağrı skalası kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 38.88 ± 22.44 (1.6 – 82) yıl olup, Erkek /Kadın oranı 1.5'ti. Erişkin hastaların rehabilitasyonda yatış süresi 28.91 ± 25.6 gün, çocuk hastaların yatış süresi 36.83 ± 20.23 gündü. Hastalık komplikasyonları incelendiğinde hastaların tümünde şiddetli yorgunluk saptandı. Bu hastaların yorgunluk şiddet ölçeği ile kas gücü giriş, çıkış, 1. yıl kontrol ve yorgunluk şiddet ölçeği ile 6 dakika yürüme testi giriş, çıkış,1. yıl, 3. yıl kontrol değerlendirmelerinde aralarında negatif yönde anlamlı korelasyon izlendi. Erişkin hastaların 17 (%70.8)'sinde nöropatik ağrı saptandı, bu hastaların takibinde taburculuk öncesi 15 (%62.5)'inde, 1. yıl kontrolünde 12 (%50)'sinde, 2. yıl kontrolünde 11 (%50)'inde, 3. yıl kontrolünde ise 10 (%58.8)'unda nöropatik ağrı şikayeti devam ediyordu. Rehabilitasyona alınan erişkin hastaların, fonksiyonel bağımsızlık ölçeği motor skoru, Hughes skoru, fonksiyonel ambulasyon skalası, 6 dakika yürüme testi, kas testi; giriş ve çıkış kontrolü değerlendirmeleri incelendiğinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği motor skoru, Hughes skoru, fonksiyonel ambulasyon skalası, 6 dakika yürüme testi ve kas testinde anlamlı değişim izlendi. Sonuç: Guillain Barre Sendromlu hastalarda rehabilitasyon sonucunda hastalarda fonksiyonel iyileşme saptandı. Hastaların birçoğunda uzun dönemde de fonksiyonel iyileşme gözlendi; ancak yorgunluk ve nöropatik ağrı gibi rezidüel semptomların devam ettiği ve bu durumun hastaların yaşam kalitelerini etkilediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objectives: Guillain Barre Syndrome is an acute inflammatory polyneuropathy that can be seen in all ages. Symptoms generally progress symmetrically upwards starting from the lower extremities. It can rarely be fatal due to respiratory failure and cardiac arrhythmias. Diagnosis is made by clinical and laboratory tests. While intravenous immunoglobulin and plasmapheresis are used in medical treatment; rehabilitation is an important complement in treatment. In this study, we aimed to evaluate the results of the patients treated with GBS and admitted to our clinic for rehabilitation before and after rehabilitation and during 3 years of follow-up. Materials and Methods: A total of 30 patients (including 6 children) with Guillain Barre, who underwent rehabilitation in our clinic between January 2015 and January 2019, were evaluated. Demographic characteristics, signs and complications, treatment, functional level and ambulation levels before and after rehabilitation, functional status and residual symptoms in the 1st and the 3rd year of follow-up were evaluated. Functional İndependence Measures, Functional Ambulation Classification, Hughes score, Fatigue Severity Scale and LANSS Pain Scale were used in the evaluation. Results: The mean age of the patients included in the study was 38.88 ± 22.44 (1.6 - 82) years and the male / female ratio was 1.5. The length of hospitalization was 28.91 ± 25.6 days for adult patients and 36.83 ± 20.23 days for pediatric patients. When the complications of the disease were examined, severe fatigue was determined in all patients. There was a significant negative correlation between Fatigue Severity Scale and muscle strength at input, output and 1st year control and Fatigue Severity Scale and 6-minute walk test at input, output, 1st year and 3rd year control evaluations of these patients. Neuropathic pain was detected in 17 (70.8%) of the adult patients; in the follow-up of these patients neuropathic pain was still present in 15 (62.5%) before discharge, 12 (50%) in the 1st year control, 11 (50%) in the 2nd year control, 10 patients (58.8%) in the 3rd year control. When the Functional Independence Measures Motor score, Hughes score, Functional Ambulation Classification, 6-minute walk test, Muscle test; input and output control evaluations were examined, Functional Independence Measures Motor score, Hughes score, Functional Ambulation Classification, 6 minute walk test and Muscle test showed significant change. Conclusion: Patients with Guillain Barre Syndrome had functional recovery after rehabilitation. Long-term functional recovery was observed in the majority of patients, but residual symptoms such as fatigue and neuropathic pain persisted, which affected their quality of life.