Yüksek sıcaklık süperiletken malzemelrin elektriksel ve magnetik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electrical and magnetic properties of high temperature superconducting materials
- Tez No: 58365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Superconductivity, Critical Temperature, Bean's Model, AC Susceptibility, Magnetization and Harmonics
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKEN MALZEMELERİN ELEKTRİKSEL VE MAGNETİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Yakup KALAYCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Haluk MUTLU 1997, Sayfe :54 Jüri : Doç. Dr. Haluk MUTLU Pro£ Dr. Arsın AYDINURAZ Doç. Dr. İrfen AKGÜN Yüksek sıcaklık sfiperiletken malzemelerin magnetik özelliklerini yorumlamada önemli yer tutan Bean modeli bu çalışmada ayrıntılı olarak ele alınmıştır. YBa2Cu307.x ve NdBa2Cu3C>7.x malzemeleri katıhal reaksiyonu yardımıyla hazırlanmıştır. Bu malzemeler üzerinde AC magnetik alınganlık ve magnetizasyon ölçümleri yapılmış ve elde edilen sonuçlar, Bean modeliyle karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Ayrıca NdBa2Cu307.x 'in hazırlanma koşullarındaki değişikliklerin sfiperiletken özelliklerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Süperiletkenlik, Kritik Sıcaklık, Bean Modeli, AC Alınganlık, Magnetizasyon ve Harmonikler.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master's Thesis INVESTIGATION OF ELECTRICAL AND MAGNETIC PROPERTIES OF HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTING MATERIALS Yakup KALAYCI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering of Physics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Haluk MUTLU 1997, Page :54 Jury : Assoc Prof. Dr. Haluk MUTLU Prof. Dr. Arsın AYDINURAZ Assoc Prof. Dr. İrfan AKGÜN The Bean model, which plays an important role in the discussion of magnetic properties of high temperature superconducting materials is handled in detail in this work. For this purpose YBa2Cu307-x and NdBa2Cu307.x materials are prepared by solid state reaction. AC magnetic susceptibility and magnetization measurements are carried out on these materials and the results obtained are discussed in comparison with the Bean model Futhermore, effect of different preparation conditions on the superconducting properties of NdBa2Cu307.x is investigated.