The effects of media on society in Robin Soans' 'life after scandal'
Robin Soans'ın 'life after scandal' adlı oyununda medyanın toplum üzerindeki etkileri
- Tez No: 583650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kitlesel Medya, Kitle İletişimi, Medya Etkileri, Medya Teorisi, İletişim Teorisi, Mass Media, Media Effects, Media Theory, Communication Theory, Mass Communication
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kitlesel medyanın insanlar üzerinde algı değiştirici bir gücünün olup olmadığı konusu iletişim çalışmalarında 1920'lerden bu yana en önemli konulardan biri olmuştur. O zaman beri, kitlesel medyanın kontrol edici etkileri, etki dereceleri hakkında devam eden görüş farklılıkları olsa da hem birçok bilim insanı hem de toplum tarafından yaygın biçimde kabul görmüştür. Bu tezin amacı kitlesel medyanın insanlar üzerindeki etkilerini Robin Soans'ın Life after Scandal adlı oyununda medya etki teorileri ışığında incelemektir. Bu bağlamda, birinci bölüm medya etki teorilerinin ortaya çıkışının ve gelişiminin irdelenmesine ayrılmıştır. Aynı zamanda, medya etki teorileri kendi aralarında ve medya çalışmalarına temel oluşturmuş olan farklı disiplinlerdeki diğer çalışmalarla kıyaslanıp karşılaştırılmıştır. Böylece medya etki teorilerine temel oluşturmuş olan motivasyonların, ilham kaynaklarının ve önemli çalışmaların daha iyi anlaşılabilmesi amaçlanmıştır. İkinci bölümde ise verbatim tiyatrosu ve Robin Soans hakkında bilgi verilecek ardından medyanın toplum üzerindeki kontrol edici ve algı şekillendirici etkileri Soans'ın Life after Scandal adlı oyununda medya etki teorileri ışığında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The question of whether the mass media has a perception-changing power over people or not has been a crucially important subject in communication studies from the 1920s onwards. Since then, the controlling effects of the mass media have been widely accepted both by myriads of scholars and common people despite the ongoing controversies over the degree of their effects. The aim of this thesis is to examine the effects of the mass media on people in the light of the media effects theories. In this context, Chapter One covers a discussion of the emergence and development of media effects theories. The media effects theories are also compared and contrasted within themselves and with the other studies from different disciplines that formed a basis for the media studies. In doing so, the study aims to provide a better understanding for the motivations, inspirations, and prominent studies that formed foundations of the media studies. In Chapter Two, some information about verbatim theatre and Robin Soans is presented and afterwards, the perception-changing and controlling effects of the mass media on society are examined in the light of the media effects theories.