Ege Bölgesi'nde alkol kullanan bireylerin psikolojik semptomları ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological symptoms and alexithymia levels of alcohol-users in Aegean region
  1. Tez No: 583649
  2. Yazar: İLAYDA SEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ege bölgesi, alkol, aleksitimi, psikolojik semptom, kısa semptom envanteri, toronto aleksitimi ölçeği, Aegean Region, alcohol, alexithymia, psychological symptoms, short symptom ınventory, toronto alexithymia scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı Ege Bölgesi'nde alkol kullanan bireylerin psikolojik semptomları ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya katılan bireylerin alkol kullanım sıklıkları, aleksitimi düzeyleri ve psikolojik semptomları incelenmiştir. Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) araştırmasında yer alan bölgelerden biri olan Ege Bölgesi içerisinde yaşayan ve 18 yaşın üstünde olan 3200 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bireylerden verilerin toplanması aşamasında gizlilik gözetilmiş ve bireylerin araştırmaya katılımında gönüllülük esas alınmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) ile Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) uygulanmıştır. Toplam örneklemin %50,2'sini (n=1607) kadınlar ve %49,8'inin (n=1593) erkekler oluşturmaktadır. Yaş ortalaması ise 31.3'dür. Alkol kullanan katılımcıların %57'si“Ayda 1-2 gün”, %34,2'si“Haftada 1-2 gün”ve %8,8'i“Hemen hemen her gün”alkol kullanmaktadır. Çalışmanın verileri SPSS21 kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde Tukey Tek Yönlü Anova Analizi ve Lineer Regresyon kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda bireylerin alkol kullanma sıklıkları ile psikolojik semptomları ve aleksitimi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Alkol kullanım sıklığı arttıkça bireylerde görülen psikolojik semptomların ve aleksitimi düzeylerinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of using alcohol and the effects of negative psychological symptoms and levels of alexithymia on the individuals. Participants were examined from the point of frequency of occurrence, level of alexithymia and psychological symptoms. In Turkey Addiction and Mental Health Map (TURBAHAR), the sample of study generated 3200 participants who are living in Aegean Region are over the age of 18. All privacy of the individuals who participated in the study was taken into consideration and volunteerism was taken as basis in the participation of the individuals in the research. Sociodemographic Information Form and Short Symptom Inventory (KSE) and Toronto Alexithymia Scale (TAÖ-20) were prepared by the researcher. Total of the sample, 50.2% (n = 1607) were women and 49.8% (n = 1593) were men. The mean age was 31.3 years. 57% of the participants who use alcohol 1-2 days a month, 34.2% 1-2 days a week“ and 8.8% ”Almost every day"Data were analyzed by using SPSS21. Tukey One Way Anova Analysis and Linear Regression were used for data analysis. As a result of the study, a significant relationship was found between the frequency of alcohol use, psychological symptoms and alexithymia levels. Psychological symptoms and alexithymia levels of individuals rises with increasing frequency of alcohol use.