Sebastopolis (Tokat – Sulusaray) 2013 – 2018 buluntusu Roma Dönemi kırmızı astarlı (fine ware) seramikleri
Sebastopolis (Tokat - Sulusaray) Roman red slip fine ware which finding 2013 – 2018
- Tez No: 583673
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sebastopolis Antik Kenti, Geç Hellenistik Seramiği, Roma Seramiği, Sebastopolis Ancient City, Late Hellenistic Pottery, Roman Pottery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tokat ili Sulusaray ilçesinde yer alan Sebastopolis antik kentinde 1987-1990 yılları arasında yürütülen, bir kurtarma kazısı olarak başlayan ve ardından 2013-2018 yılları arasında Dr. Şengül Dilek FUL bilimsel başkanlığında, Tokat Müzesi tarafından gerçekleştirilen kazı faaliyetlerinde, hamam ve kilise sektörlerinde çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalarda Sebastopolis'in bahse konu sektörlerinde ele geçen, taşınabilir nitelikteki arkeolojik malzemenin çoğunluğunu oluşturan seramikler bu tez çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Bahse konu seramikler öncelikli olarak sınıflandırılmış, teknik çizimleri yapılıp, dijital ortama aktarılmıştır. Bu temel belgeleme işlemi işlemi ardından, tipolijik anlamda analojileri yapılarak ele alınan seramiklerin Roma Dönemi'ne ait olanları gruplandırılarak, tanımlanmış ve tarihlendirilmiştir. Bilimsel kazı çalışmalarında önceki süreçte, uzun süre boyunca definecilerin yarattığı tahribat nedeniyle tabakalanma odaklı değerlenedirmenin mümkün olmadığı kentte, bahse konu eserleri tarihlendirilmesi stratigrafik değerlendirme göze alınmadan sadece stil kritiği ve analojik irdeleme ile sınırlı bir şekilde incelenmiştir. Bu nedenle, kent yapılarının tarihi süreçleri hakkında yorum yapmak güç olamakla birlikte, seramiklerin buluntu seviyeleri göz önüne alınarak olası yorumlamalara gidilmiştir. Geç Hellenistik - Geç Roma Dönemi aralığına tarihlendirilen seramikler kentin Roma Dönemi iskânı için önemli veriler sunmaktadır. Roma Dönemi seramiklerinin büyük çoğunluğunun hamam sektöründen elde edilmesi, yapının Roma Dönemi'ne ait olduğunu ve MS 3. yüzyıldan ortalama MS 6. yüzyıla kadar kullanılmış olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the ancient city of Sebastopolis in the district of Sulusaray in Tokat province, started as a rescue excavation between 1987-1990. After than between 2013 - 2018 Dr. Şengül Dilek FUL conducted scientific activities in the excavation activities carried out by the Tokat Museum and in the bath and church sectors. The ceramics that constitute the majority of the portable archaeological material uncovered in these sectors of Sebastopolis constitute the basis of this thesis. These ceramics were classified as priority, technical drawings were made and transferred to digital media. Following this basic documentation process, the Roman ceramics which were dealt with by analogy in a typological sense were grouped, defined and dated. In the city, where stratification focused assessment was not possible due to the destruction caused by treasure hunters for a long time, the stratigraphic evaluation of these works was not considered. it is only limited to style critics and analogical analysis through be examined. For this reason, it has been difficult to comment on the historical processes of urban structures and possible interpretations have been made by considering the finds levels of the ceramics. The ceramics dated to the Late Hellenistic - Late Roman period provide important data for the Roman settlement of the city. Most of the Roman ceramics were obtained from the Roman bath sector. therefore, it is dated to the Roman Period and may have been used from the 3rd century AD to the 6th century AD.