Sahîh-i Buhârî'nin bab başlıkları konusunda yazılan eserler ve Sahîh'in bab başlıklarındaki muallak hadislerin incelenmesi
The works on the tarajim of Sahih El-Bukhari and a study on the muallak hadiths in The Sahih's tarajim
- Tez No: 583691
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KUZUDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bab başlığı, el-Câmiu's-sahîh, Buhârî, Teracim, Bab title, Câmiu's-sahîh, Bukhari, Teracim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
[MAHMUTOĞLU, Mahmut]. Sahîh-i Buhârî'nin Bab Başlıkları Konusunda Yazılan Eserler ve Sahîh'in Bab Başlıklarındaki Muallak Hadislerin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019, (XV+ 146). Ale'l ebvâb sisteme göre te'lif edilen el-Câmiu's-sahîh'teki bab başlıklarının, Buhârî'nin şahsî görüş, düşünce ve fıkhî anlayışını yansıttığı bilinmektedir. Bu durum sadece bab başlıklarını esas alan çalışmaların yapılmasına ve hadis edebiyatı içerisinde ayrı bir yazın türünün doğmasına sebep olmuştur. Bab başlıklarına bakıldığında hepsinin aynı özellikte ve muhtevada olmadıkları görülmektedir. Başlıkların bazılarında âyetler zikredilmiş, bazılarında muallak, mevkûf veya maktû hadisler sevk edilmiştir. Buhârî'nin bazı bab başlıklarında kendi sözünü veya görüşünü ifâde ettiği de olmuştur Bu çalışmanın ilk kısmında Buhârî'nin bab başlıkları üzerine yapılan başlıca çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci kısımda ise Sahîh'te müsned olarak verilmeyen muallak rivâyetler ve bunların muallak olarak bırakılma nedenleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
[MAHMUTOĞLU, Mahmut].The Works on the tarajim of sahih el-bukhari and a study on the muallak hadiths in the sahih's tarajim, Master Thesis, 2019, (XV+ 146). It is known that the Titles of al-Câmiu's-sahîh, which were compiled according to the system of Ale'l ebvâb, reflect Bukhari's personal opinion, thought and fiqh understanding. This situation led to the studies based on the titles of bab only and the emergence of a new literary in the hadith literature. When Bab titles are examined, it is seen that not all of them have the same characteristics and content. In some of the titles, verses are mentioned and in some, muallak, mevkûf or maktû hadiths are referred. In the first part of this study, information is given about the main works on the Bab Titles of Bukhari. In the second part, in Sahih, the ambiguous narratives that are not given as as predicate and the reasons for why they left as ambiguous were investigated.