İnflamatuar barsak hastalığı olan hastalarda IBD-disk skoru ile yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life with İBD-disk score in patients withinflammatory bowel disease
- Tez No: 812875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH TOKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, IBD-Disk, Nancy histolojik indeksi, Ulcerative colitis, Crohn's disease, IBD-Disc, Nancy histological index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: İnflamatuar barsak hastalıkları (İBH), genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel ve immünolojik faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığı düşünülen, idiopatik, alevlenme ve iyileşme dönemleriyle karakterize kronik inflamatuar seyirli hastalıktır. Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuar barsak hastalıklarının iki yaygın formu olup İBH'nin yaklaşık %5-15'lik bir kısmını da klinik ve patolojik olarak tam ayırt edilemeyen Sınıflandırılamayan İBH vakaları oluşturmaktadır. Avrupa 'da yaklaşık olarak CH için insidans her 100.000 kişide 0,7-9,8, ÜK için insidans her 100.000 kişide 1.5-20.3 arasında değişmektedir. Hem ÜK hem de CH fiziksel, psikolojik, ailevi ve sosyal yaşamda bozulmaya sebep olabilen, hastaların yaşam kalitesini azaltan engelliğe neden olduğundan, hastanın tedavisinin yönetiminde hasta tarafından bildirilen sonuçlar (PRO) önem arz etmektedir. İBH'li hastalarda engelliği ölçmek için kendi kendine uygulanabilen bir görsel araç olan IBD-Disk (Inflammatory Bowel Disease) anketi geliştirilmiştir. Çalışmamızda ÜK ve CH grubunda tedavi öncesinde ve sonrasında IBD-Disk skorları ile tedavi öncesi ve sonrasındaki endoskopik ve patolojik skorları arasındaki korelasyonu değerlendirip, İBH'lerde IBD-Disk skore ile yaşam kalitesini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz 2021-Temmuz 2022 arasında kliniğimize peşi sıra başvuran, 18-80 yaş arası, İBH tanısı ile takip edilen veya yeni tanı almış hastalar dahil edildi. Aydınlatılmış onam formunu imzalayan hastaların klinik ve demografik özellikleri kaydedildi. Takip altında olanlarda aktivasyon durumunda tedavi değişikliği yapılmadan önce, yeni tanı alanlarda ise tedavi başlangıcı öncesi laboratuvar tetkikleri, endoskopik ve patolojik bulguları kaydedildi. Hastalara tedavi başlangıcı veya tedavi değişikliği öncesi bazal IBD-Disk anketi uygulandı. Ardından tedavinin ilk haftası, ilk ayı ve üçüncü ayında aynı şekilde anket soruları yöneltildi. Anket soruları ile aynı sıklıkta klinik aktivite skorları ve laboratuvar ölçümleri yinelendi. Tedavi başlangıcı veya değişikliği sonrası 3.ayda hastaların endoskopik ve patolojik değerlendirmeleri yapıldı. Elde edilen anket sonuçları birbirleri ile ayrıca hastalığın klinik, endoskopik ve histopatolojik değişiklikleri ile karşılaştırıldı. iii Bulgular: Yaş ve cinsiyet açısından değerlendirildiğinde gruplar homojendir. ÜK grubunda 3.ay hemoglobin değerlerinin anlamlı olarak bazal hemoglobin değerlerinden yüksek olduğu saptanmıştır. ÜK grubunda bazalde ölçülen Nancy Histolojik İndeks (NHI) skoru ve Mayo Endoskopik Skoru (MES) 3.ayda ölçülen skorundan anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. CH grubunda 3.ay hemoglobin değerlerinin anlamlı olarak bazal hemoglobin değerlerinden yüksek olduğu, 3.ay ölçülen lökosit ve Internationel Normalized Ratio (INR) değerlerinin bazalde ölçülen lökosit değerlerine göre anlamlı düşük olduğu saptanmıştır. CH grubunda bazalde ölçülen Simple Endoscopic Score for Crohn's Disease (SES-CD) skoru, 3.ayda ölçülen SES-CD skorundan anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. ÜK grubunda NHI'nın 0 ila 3.ay arasındaki değişimleri ile ÜK-MES skorlarının 0 ila 3.ay arasındaki değişimleri arasında pozitif anlamlı korelasyon saptanmıştır. CH grubunda NHI'nın 0 ila 3.ay arasındaki değişimleri ile SES-CD skorlarının 0 ila 3.aydaki değişimleri arasında pozitif anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç: ÜK ve CH grubunda tedavi sonrasında bazal IBD-Disk genel ve tüm alt skorlarının, 3.ay ölçümlerine göre anlamlı derece daha yüksek olduğu saptanmıştır. ÜK ve CH grubunda endoskopik bulgular ile patolojik skorlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır ancak IBD-Disk skorları ile endoskopik ve patolojik skorlar arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmamıştır. Çalışmamızın, bu konuda yapılacak çalışmalara ışık tutacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Inflammatory bowel diseases (IBD) are chronic inflammatory diseases characterized by idiopathic, exacerbation and recovery periods, which is thought to occur with the effect of environmental and immunological factors in individuals with genetic predisposition. Ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD) are two common forms of inflammatory bowel diseases, and approximately 5- 15% of IBD are clinically and pathologically indistinguishable IBD Unclassifed cases. In Europe, the incidence for CD varies between 0.7-9.8 per 100,000 people and the incidence for UC varies between 1.5-20.3 per 100,000 people. Patient- reported outcomes (PRO) are important in the management of the patient's treatment, as both UC and CD cause disability, which can lead to deterioration in physical, psychological, familial and social life and reduce the quality of life of patients. A self-administered visual tool, the IBD-Disc (Inflammatory Bowel Disease) questionnaire, was developed to measure disability in patients with IBD. In our study, we aimed to evaluate the correlation between IBD-Disc scores before and after treatment and endoscopic and pathological scores before and after treatment in UC and CD groups, and to evaluate quality of life with IBD-Disc score in IBDs. Material and Method: Patients aged between 18-80 years, followed up with the diagnosis of IBD or newly diagnosed, who applied to our clinic consecutively between July 2021 and July 2022 were included in the study. The clinical and demographic characteristics of the patients who signed the informed consent form were recorded. Laboratory tests, endoscopic and pathological findings were recorded before treatment change was made in the case of activation in those under follow-up and before treatment initiation in newly diagnosed patients. A baseline IBD-Disc questionnaire was administered to the patients before treatment initiation or treatment change. Then, survey questions were asked in the same way in the first week, first month and third month of the treatment. Clinical activity scores and laboratory measurements were repeated at the same frequency as the questionnaire questions. Endoscopic and pathological evaluations of the patients were performed at the 3rd month after the start or change of treatment. The obtained questionnaire v results were compared with each other and with the clinical, endoscopic and histopathological changes of the disease. Results: The groups are homogeneous in terms of age and gender. In the UC group, 3rd month hemoglobin values were found to be significantly higher than the basal hemoglobin values. Nancy Histological Index (NHI) score and Mayo Endoscopic Score (MES) measured at baseline in the UC group were significantly higher than the score measured at 3 months. In the CD group, 3rd month hemoglobin values were found to be significantly higher than basal hemoglobin values and 3rd month leukocytes and International Normalized Ratio (INR) values were found to be significantly lower than basal leukocyte values. The Simple Endoscopic Score for Crohn's Disease (SES-CD) score measured at baseline in the CD group was found to be significantly higher than the SES-CD score measured at 3 months. A positive significant correlation was found between the changes in NHI between 0 and 3 months and the changes in UC-MES scores between 0 and 3 months in the UC group. A positive significant correlation was found between the changes in NHI between 0 and 3 months and the changes in SES-CD scores between 0 and 3 months in the CD group. Conclusion: It was determined that the baseline IBD-Disc general and all sub- scores were significantly higher after the treatment in the UC and CD groups compared to the 3rd month measurements. A significant correlation was found between endoscopic findings and pathological scores in the UC and CD groups, but no significant positive correlation was found between IBD-Disc scores and endoscopic and pathological scores. We hope that our study will shed light on future studies on this subject.