1980 Darbesi'nin İzmir'e yansımaları
Reflections of 1980 Coup on İzmir
  1. Tez No: 583727
  2. Yazar: AYLİN AKHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM YALANSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül 1980, Darbe, Askeri Müdahale, Milli Güvenlik Konseyi, Basın, Anayasa, Seçim, İzmir, September 12, 1980, Coup, Military Intervention, National Security Council, Press, Constitution, Election, Izmir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Türkiye'de, 12 Eylül 1980 tarihinde yaşanan askeri müdahale ile yeni bir dönem başladı. Bu dönemde, diğer illerde yaşanan önemli değişikliklerden payını İzmir de aldı. İzmir'in siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında önemli değişimler yaşandı. Bu çalışma, 1980 Darbesi'nin İzmir'e yansımalarını, ele alarak incelemeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde; askeri müdahalenin İzmir basınında nasıl ele alındığı üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde; darbe sonrasında yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler iki ayrı başlık altında incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; sosyal ve kültürel alanda yaşanan değişimler üzerine odaklanılmaktadır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise anayasa ve 1983 seçimleri üzerinde durulmaktadır. 1980 Darbesi'nin getirdiği yasak ve sansürler içinde basında oluşan gündemi oluşturan konular, dönemin süreli yayın organları incelenerek anlaşılmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IIn Turkey, the military intervention took place on September 12, 1980. In during this period, the share of significant changes in other provinces he bought it in Izmir. Important political, economic, social and cultural life in Izmir there have veen changes. This study examines the reflections of the 1980 coup on Izmir, he intended it in. In this context, the first part of the study, military invention handled in the Izmir press. The second part of the study, economic and political developments after the coup are two different under the heading, it is examined. In the third part of the study social and the changes in social and cultural areas. The fourth and final part of the study social and the changes in the cultural area are being evaluated. In the fourth and final part of the study the constitution and the 1983 elections mention. The ban and censorship brought by the 1980 coup in the press, topics that constitute the agenda, periodical organs examined.