Acil olmayan vakalarda ambulans çağrılmasının ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar: Çanakkale örneği
Emergence of an ambulance call i̇n non-emergency situations economic losses: Çanakkale example
- Tez No: 583817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Finance, Health Care Management, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, Ambulans, Acil Olmayan Vaka, Bilinç Düzeyi, Ekonomik Kayıp, Emergency Health Services, Ambulance, Non- Emergency, Level Of Consciousness, Economic Loss
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
112 acil yardım ambulansları ile sunulan hizmetler yapısı itibari ile hayati öneme sahip bir sağlık hizmetidir. Bu hizmetin acil olmayan durumlar için kullanılması telafisi olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca kişilere, hastane yönetimine, sosyal güvenlik kurumu ve devlete de ekonomik maliyetler yüklemektedir. Bu tez çalışmasında halkın acil yardım ambulansını bilinçli ya da bilinçsiz olarak acil olmayan durumlarda çağırmasının ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar araştırılmış ve önemli bulgulara ulaşılmıştır. Yapılan araştırmada halkın 112 acil yardım ambulansı çağırması konusunda bilgi düzeyi araştırmak için Çanakkale merkez de yaşayan, 18 yaşını doldurmuş, gönüllü kişilerden oluşan 385 kişiye 01.03.2019-15.04.2019 tarihleri arasında anket uygulanmıştır. Yapılan anket çalışması Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 16,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesi acil servisine ambulans ile gelen hastaların aciliyetleri değerlendirilmiş, SPSS 16,0 programı ile acil olmayan tanıların sayısal değerine ulaşılmıştır. Sağlık bakanlığının fiyat tarifesi doğrultusunda acil olmayan vakalarda ambulans çağırılmasının ekonomik kaybına ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışmada Cronbach's Alpha güvenilirlik analizi yapılmış, 0,798 ile oldukça güvenilir bulunmuştur. Halka yapılan ankette katılanların %75'inden daha fazlasının yeterli bilgi düzeyine sahip olduğu görülmüştür. Acil olmayan vakalarda ambulans ile acil servise başvuru oranı %32,203 bulunmuş, bu durum ortaya çıkardığı ekonomik kayıp ise 799.029 TL olarak tespit edilmiştir. Yapılan bu tez çalışmasında halkın ilkyardım bilgi düzeyinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle ilkokullarda, ilkyardım eğitimi daha etkin verilmeli ve ambulans bilinçlendirilmesi yapılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde acil olmayan durumlarda ambulans çağırılmasını sayısının azaltılabileceği ya da engellenebileceği öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
112 emergency aid ambulances is a vital health service. The use of this service for non-emergency situations may have nonrecoverable consequences. Also, it impose on individuals, hospital management, social security institutions and the state economically. In this thesis, economic losses caused by the public calling the emergency ambulance consciously or unconsciously in non-emergency situations were investigated and important findings were obtained. In this study, 385 volunteer adults aged 18 and over, living in the center of Çanakkale were surveyed between 01.03.2019-15.04.2019 in order to investigate the level of knowledge of the public to call 112 emergency ambulance. The questionnaire was analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 16.0 program. The urgency of the patients who came to the emergency department of Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital by ambulance was evaluated and numerical value of non-emergency diagnoses was reached with SPSS 16.0 program. According to price list of the Ministry of Health, the economic loss of calling an ambulance was reached in non-emergency cases. In this study,Cronbach's Alpha reliability analysis was performed and it was found to be very reliable with 0.798. Also, more than 75% of the respondents had sufficient knowledge level. In non-emergency cases, the rate of admission to the emergency service by ambulance was 32,203%, and the economic loss caused by this situation was found to be 799.029 TL. In this study, it is confirmed that first aid knowledge of the public is low. There fore, first aid education should be given more effectively and ambulance awareness should be made in primary schools. Only in this way can it be foreseen that the number of calling ambulances can be reduced or prevented in nonemergency situations.