Eczacılarda iş stresinin yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
The effect of job stress on quali̇ty of li̇fe i̇n pharmaci̇sts
  1. Tez No: 583818
  2. Yazar: İBRAHİM YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Psikoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eczane, Eczacılar, İş Stresi, Yaşam Kalitesi, Pharmacy, Pharmacist, Work Stress, Life Quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde bireyler büyük çoğunlukla sahip oldukları hayatlarını iş yaşantılarının çevresine inşa etmektedirler. Sahip oldukları mesleğin özellikleri, avantaj ve dezavantajları tüm sosyal hayatlarına etki etmektedir. Aile yaşantıları, sağlıkları, gelir düzeyleri ve bunlara bağlı olarak yaşam kaliteleri iş dünyasında yaşadıkları ile paralel şekilde ilerlemekte ya da geriye gitmektedir. İş hayatının etkin durumlarının başında stres gelmektedir. Dolayısıyla kişinin etkisi altında kaldığı stresin şiddeti ve etkinliği yaşam kalitesine doğrudan etkimektedir. Buna ek olarak her meslek grubu kendi özelinde sahip olduğu özellikler nedeniyle stresin farklı türlerine ve farklı şiddetlerine maruz kalmaktadır. Yaş, çevre, iş ortamı, ekonomik ve politik faktörler değişkenler olarak ortaya çıkmaktadır. Eczacılık mesleği de diğer meslekler gibi kendine özel stres faktörleri ile mücadele etmekte eczacıların yaşam kalitesi de büyük oranda bu mücadelenin seviyesi ve sonuçlarına göre şekillenmektedir. Yapılan tez çalışması kapsamında eczacılık mesleği için iş hayatındaki stres ve eczacıların yaşam kalitesi arasındaki bağlantı; İstanbul ili içinde yer alan eczacılar arasında Nisan-Mayıs 2019 döneminde gerçekleştirilen anket sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, individuals mostly build their lives around their business life. The characteristics, advantages and disadvantages of their profession affect all their social lives. Their family lives, health, income levels and their quality of life progress or go backwards in parallel with what they experience in the business world. Stress is one of the most important aspects of business life. Therefore, the severity and effectiveness of the stress under the influence of the person directly affects the quality of life. In addition, each occupational group is exposed to different types of stress and different intensities due to its characteristics. Age, environment, business environment, economic and political factors emerge as variables. The pharmacy profession is also shaped by the level and results of the fight against the specific stress factors such as other professions and the quality of life of pharmacists. In the context of the thesis study, the relation between the stress of work life and the quality of life of pharmacists was examined. The study was tried to be supported with the evaluation of the results of the survey conducted between April and May 2019 period among pharmacists in Istanbul.