Kardiyopulmoner baypas (KPB) sırasında iki farklı kardiyak indeks değerinin serebral oksijen sturasyonu (NIRS) üzerine etkileri
The effects of two different cardiac index values on cerebral oxygen saturation (NIRS) during cardiopulmonary bypass (CPB)
  1. Tez No: 583842
  2. Yazar: BAKİ VURGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyak indeks, kardiyopulmoner bypas, NIR spektroskopisi, serebral oksijenasyon, Cardiac İndex, Cardiopulmonary Bypass, NIR spectroscopy, cerebral oxygenation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kardiyopulmoner bypas (KPB) açık kalp cerrahisinde sıklıkla kullanılan invazif bir girişimdir. KPB'ın faydaları olsada beraberinde getirdiği bir takım komplikasyonlar da bulunmaktadır. Bu komplikasyonların en başında perfüzyon akımına bağlı olarak gelişen serebral oksijenasyon yetersizliği gelmektedir. Hastanın güvenli bir şekilde perfüzyonun sağlanabilmesi için ısıya uygun, kardiyak indeks (Kİ) perfüzyon akım protokolü uygulanması gerekmektedir. KPB'da öncelik serebral oksijenizasyonın korunmasının gerekliliği düşünüldüğünde serebral oksijenasyon ölçümü yapan Near-İnfared Spectroscopy (NIRS) cihazıyla hastaların takibini yapmak çok büyük avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada: KPB esnasında, aynı hastaya Kİ çalışma protokolüne göre 300C'de iken rutin ameliyatlarda uygulanılan iki farklı Kİ düşük (1,8 lt/dk/m2) ve yüksek (2,2 lt/dk/m2) perfüzyon akımları uygulandı. Sonrasında serebral oksijenasyon değerlerinin NIRS cihazına yansımaları izlendi. Çalışmamıza cinsiyet ayırımı yapılmaksızın 60 hasta dahil edildi. Tüm hastalara belirli zamanlarda tansiyon (TA), NIRS, kan gazı (KG) takipleri yapıldı. KPB başlayıp sistemik sıcaklık 300C'ye düştükten sonra 25 dk boyunca perfuzyon akımı 2,2 /L/dk/m2 olarak tutuldu. Devamında perfüzyon akım hızı 1,8 lt/dk/m2'ye düşülüp yine 25 dk. boyunca perfüyon sağlandı ve akabinde çalışma süresi tamamlandı. Her iki perfüzyon akımı süresince izlenen NIRS değerleri, NIRS bazal değerleri ile karşılaştırıldı. Bununla birlikte her iki akım NIRS değerleri kendi aralarında karşılaştırıldı. Yapılan çalışmamızda yüksek ve düşük akımlarda aynı zaman noktalarında iken ölçüm yapılan pH, laktat, pO2, HCT, TA ve NIRS değerleri istatiksel olarak anlamlı olsa da literatür desteğinde normal sınırlar arasında kalmıştır. Sonuç olarak, görülmüştür ki, rütin yapılan operayonlarda vücut ısısı 300C'de iken düşük perfüzyon akımı ile devam edilen KPB sürecinde hastada zararlı etki görülmediği gibi yüksek perfüzyon akımının da yan etkilerinden korunulmuştur. Bu çalışmadan çıkan bir başka sonuç ise iki akımın kendi arasındaki karşılaştırmasında perfüzyon akım debisi arttıkça serebral oksijen düzeyi de artmaktadır. Bununla birlikte KBP sırasında TA değerlerinin serebral oksijenasyon değişikliklere çok etki etmediği ve serebral oksijenasyon değerinin belirleyicisinin daha çok perfüzyon akımları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary bypass (CPB) is an invasive procedure frequently used in open heart surgery. In addition to the great benefits of CPB, there are a number of complications. Low cerebral oxygenation due to perfusion flow is the most important of these complications. To ensure safe perfusion of the patient, a temperature-appropriate, cardiac index (KI) perfusion flow protocol is required. Considering the necessity of preserving cerebral oxygenation in CPB, it is a great advantage to follow up the patients with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) device that measures cerebral oxygenation. In this study: During CPB, the same patient underwent two different KI low (1,8 lt/min/m2) and high (2,2 lt /min/m2) perfusion currents that ere applied in routine operations while at 30C according to the KI study protocol. Afterwards, the reflections of cerebral oxygenation values on NIRS device were observed. Sixty patients were included in the study without gender discrimination. Blood pressure (BP), NIRS and arterial-blood gas (ABG) follow-ups were performed at all times. The perfusion flow was kept at 2,2 /lt /min/ m2 for 25 minutes after CPB started and systemic temperature decreased to 30°C. Then the perfusion flow rate was reduced to 1,8 lt /min /m2 and 25 min. perfusion was provided and the study period was completed. NIRS values observed during both perfusion flows were compared with NIRS baseline values. However, both current NIRS values were compared among themselves. In our study, pH, lactate, pO2, HCT, TA and NIRS values measured at the same time points at high and low currents were statistically significant, but remained within normal limits in the literature. As a result, it was observed that the routine perfusion flow continued with low perfusion flow when the body temperature was at 30°C in the routine operations, and no adverse effects were observed in the patient as well as the side effects of high perfusion flow. Another result of this study is that as the perfusion flow rate increases, cerebral oxygen level increases in the comparison of the two flows. However, it was observed that BP values did not affect cerebral oxygenation changes during CPB and the perfusion currents were the determinants of cerebral oxygenation values.