Kardiyopulmoner bypass ile yapılan ve atan kalpte yapılan koroner bypass ameliyatlarının postoperatif drenaj miktarı ile kandaki trombosit yoğunluğu arasındaki ilişkinin araştırılması
The aim of this study is to investigate the relationship between postoperative drainage volume and platelet density in the blood during cardiopulmonary bypass surgery.
- Tez No: 583845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL SELÇUK ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: PCT, Trombosit yoğunluğu, drenaj miktarı, on-pump, off-pump, kardiyopulmoner bypass, PCT, Platelet density, drainage amount, on-pump, off-pump, cardiopulmonary bypass
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kardiyopulmoner bypass ile yapılan ve atan kalpte yapılan koroner bypass ameliyatlarının, postoperatif drenaj miktarı ile kandaki trombosit yoğunluğu (PCT) arasındaki ilişkinin araştırılması. Kardiyopulmoner bypass (KPB), koroner arter hastalığında koroner arter perfüzyonu sağlanması amacıyla yeni yollar oluşturma işlemidir. Koroner bypass ameliyatları iki farklı şekilde yapılmaktadır. On-pump ve off-pump olarak yapılan bu operasyonların hasta sağlığı açısından birbirine karşı avantajlı ve dezavantajlı olduğu durumlar söz konusudur. On-pump cerrahi operasyon esnasında kullanılan kalp akciğer makinası ve kullanılan kompanentlerin trombosit sayısı ve fonksiyonları üzerinde olumsuz etkileri bulunabilmektedir. Tezimizde on-pump ve off-pump operasyonları karşılaştırıp postoperatif drenaj miktarı ile kandaki trombosit yoğunluğu (PCT) verilerini kıyaslayarak elde edilen istatiksel sonuçları karşılaştırmayı hedeflemekteyiz. Cinsiyet ayrımı yapmaksızın, tezimizde belirli kriterlere uygun 202 hasta dahil edildi, bunlardan 98' ine on-pump, 104' üne off-pump cerrahisi yapılmıştı. Tezimiz retrospektif olarak yapılmıştır. Sonuç olarak elde edilen istatiksel verilere göre operasyon sonrası on-pump operasyon olan hastalarda, off-pump operasyon olan hastalara göre kandaki trombosit yoğunluğunun kullanılan ekipmanlardan dolayı daha fazla düştüğü, bunun sonucu olarak daha fazla drenaja sebebiyet verdiği ve hastanede daha uzun kalım süresine neden olduğu ölçülmüştür. Ayrıca operasyon için kullanılan malzeme maliyeti konusunda off-pump yöntemin daha sıklıkla kullanılabilir bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
To investigate the relationship between postoperative drainage amount and blood platelet density (PCT) in coronary bypass surgeries performed with cardiopulmonary bypass and beating heart. Cardiopulmonary bypass (KPB) is the process of creating new ways to provide coronary artery perfusion in coronary artery disease. Coronary bypass surgeries are performed in two different ways. There are cases that these operations, performed as on-pump and off-pump, are advantageous and disadvantageous to each other in terms of patient health. There may be negative effects on the heart-lung machine, thrombocyte count of the components and their functions. In our thesis, we aim to compare the statistical results obtained by comparing on-pump and off-pump operations and comparing postoperative drainage amount and blood platelet density (PCT) data. In our thesis, 202 patients with specific criteria were included, regardless of gender, 98 of whom had on-pump surgery and 104 of them had off-pump surgery. Our thesis is made retrospectively. As a result, according to the statistical data, it was measured that after the operation, in patients with on-pump operation, thrombocyte density in the blood decreased more due to the equipment used, as a result, it caused more drainage and caused a longer stay in the hospital. In addition, we think that the off-pump method is a more frequently used method for the material cost used for the operation.