Onat Kutlar ve öykücülüğü
Onat Kutlar and his storytelling
- Tez No: 583853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Onat Kutlar, 1950 Kuşağı, Öykü, İshak, Karameke, Onat Kutlar, The 50 generation, Story, İshak, Karameke
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Onat Kutlar, 1950 kuşağı Türk öykücülüğünün önemli temsilcilerindendir. İlk öyküsü,1955'te Seçilmiş Hikâyeler Dergisi'nde yayımlanır. Kutlar, öyküden başka şiir, deneme, senaryo ve çeviri gibi farklı alanlardaeserler kaleme almıştır. 1952'de çeşitli dergilerde çıkan öykü ve şiirleriyle tanınmaya başlayan Onat Kutlar, edebiyattaki özgün yerini ilk öykü kitabı İshak(1959) ile 1960'ta kazandığı Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü ile alır. Öykülerinde 1950 kuşağı diğer öykü yazarları ile benzer temaları kullanan yazar,teknik özellikler bakımındandilini ve anlatımını kendine has bir üslupla kullanmıştır. Bu çalışmadaki maksadımız, daha önce üzerine yüksek lisans ve doktora düzeyinde tez çalışması yapılmamış olan Onat Kutlar'ı ve onun öykücülüğünü araştırmak; sanatsal bütünlüğü bağlamından bilimsel değerini ortaya koymaktır.Bu amaçla çalışmada Onat Kutlar'ın öyküleri çeşitli yönlerden incelenip tahlil edilmiştir. Yazarın İshak ve Karameke(2009)olmak üzere iki öykü kitabı vardır. Çalışmamızın kapsamını yazarın bu iki eserinde yer alan toplam 14 öykü oluşturmaktadır.“Giriş Bölümü”nde Türk edebiyatında öykü türünün tarihsel seyri içinde Onat Kutlar'ın Türk öykücülüğündeki yeri ve önemi tespit edilmiştir. Birinci Bölüm'de çalışmaya konu olan yazarın hayatı, ikinci bölümde sanatı ve eserleri kapsamlı olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncübölümde Kutlar'ın öykücülüğü irdelenmiş ve edebiyatta özgün yerini almasını sağlayan özellikleri ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde tezimize konu olan öyküler tema açısından incelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümde öykülerdeki yapı unsurları, altıncı bölümde ise yazarın öykülerindeki dil ve anlatımı incelenmiştir.“Sonuç”bölümünde de çalışmanın tamamında tespit edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Onat Kutlar is an important representative of the 50 generation of Turkish storytelling. His first story was published in Journal of Seçilmiş Hikayeler (Journal of Selected Stories) in 1955. Besides his storytelling, he wrote up different types of narratives such as poem,essay,script and he translated many works until his death. Onat Kutlar,who was known with his poems and stories published in several journals, gained a unique place in literature world with his first story book İshak(1959) and won the Turkish Language Society Story Award in 1960. Onat Kutlar used similar themes as storytellers of the generation 50 in his stories. He used a specific tone in structure,language and expression. Our object in this study is searching Onat Kutlar about whom any study isn't carried on and his storytelling,and also revealing his scientific value in the sense of artistic integrity. In accordance with this purpose, in this study, Onat Kutlar's stories are analysed from various aspects. Onat Kutlar has two story books:İshak and Karameke. Scope of the study consists 14 stories in his two works. In introductory chapter of the study,storytelling of Turkish literature and Onat Kutlar's place and importance in Turkish literature with historical process of story are touched upon. In section one, life of the author who is subject to the study are mentioned. In section two, his sense of art and works are told extensively. In section three of the study,Onat Kutlar's storytelling is studied and the qualities that makes him genuine in literature are revealed. In section four of the study,the stories that are subject to the study are analyzed in terms of themes. In section five,structural elements of stories, and in section six ,language and expression in stories are analyzed. In conclusion, the findings revealed of the study include.