Onat Kutlar'ın hikayelerinde yapı ve tema
Structure and theme on Onat Kutlar's stories
  1. Tez No: 563977
  2. Yazar: ERKAN TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Onat Kutlar, yapı, tema, hikâye, Onat Kutlar, structure, theme, story
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
1950 kuşağı yazarlarından Onat Kutlar; hikâyeleri, şiir kitapları, denemeleri, sinema ve senaryo yazılarıyla edebiyat dünyasında yer edinir. İshak ve Karameke adında iki öykü kitabı yayımlamış olan Onat Kutlar, hikâyelerinde farklı ve aykırı kişilerin iç dünyasını, varoluşçu ve gerçeküstü öğelerle ele alır. İshak öykü kitabıyla 1960 yılında Türk Dil Kurumu ödülünü kazanan Onat Kutlar'ın diğer hikâye kitabı Karameke, yazarın ölümünden sonra Ferit Edgü tarafından baskıya hazırlanır. Bu çalışma üç bölümden oluşur. İlk bölümde Onat Kutlar'ın hayatı, eserleri ve sanata dair görüşlerine yer verilir. İkinci bölümde; İshak ve Karameke kitaplarında yer alan hikâyeler; olay örgüsü, kişiler, mekân, zaman, bakış açısı ve anlatım teknikleri bakımından tek tek incelenir. Üçüncü bölümde ise İshak ve Karameke kitapları tema bakımından gruplandırılarak ele alınır. Sonuç kısmında çalışma süresince elde edilen bulguların genel değerlendirmesi yapılır. Kaynakça bölümünde ise çalışmayı hazırlarken yararlanılan kaynakları içeren bibliyografya yer alır.
Özet (Çeviri)
Onat Kutlar, one of the writers of the 1950 generation; his stories, poetry books, essays, cinema and script writings. Onat Kutlar, who published two short story books, İshak and Karameke, deals with the inner world of different and contradictory people with existential and surreal elements. Onam Kutlar's other short story book Karameke, which won the Turkish Language Association award in 1960 with his İshak short story book, is prepared for printing by Ferit Edgü after his death. This study consists of three parts. In the first part, Onat Kutlar's life, works and views on art are given. In the second part; stories in İshak and Karameke books; plot, individuals, space, time, perspective and narrative techniques are examined individually. In the third chapter, İshak and Karameke books are grouped in terms of theme. In the conclusion part, a general evaluation of the findings obtained during the study is made. In the bibliography section, a bibliography containing the sources used in preparing the study.