Arazi sanatında zaman, mekân ve form
Land art time, space and form
  1. Tez No: 583858
  2. Yazar: HACER ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEL ÇEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Sanatı, Galeri Mekânı, Zaman, Mekân, Form, Land Art, Gallery Place, Time, Space, Form
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Arazi Sanatının temeli doğa ve doğaya dönme isteği üzerine oluşmuş ve bu bağlamda Arazi Sanatı sanatçıları galeri mekânlarının sınırlarını ortadan kaldırarak gerçek mekânla buluşmuştur. Çağdaş sanat akımlarının devamı olan Arazi Sanatı döneminde gerçekleşen toplumsal değişimin izlerini üzerinde taşımaktadır. Bu çalışmada toplumsal değişime paralel olarak Arazi Sanatının nasıl ortaya çıktığı zaman, mekân ve form kapsamında değerlendirilmiştir. İlk bölümde arazi sanatının geçmişten günümüze kadar oluşan tarihsel gelişim süreci incelenerek, dönemin önemli filozoflarının görüşleriyle birlikte arazi sanatçılarının örneklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise öncü Arazi Sanatı sanatçılarının ve Türk sanatçıların Arazi Sanatı çalışmaları zaman, mekân ve form üzerindeki etkileri üzerinden ele alınmıştır. Son bölümde Arazi Sanatı kapsamında incelenen zaman, mekân ve form kavramlarından yola çıkılarak farklı mekânlarda uygulamalar yapılmıştır. Çalışmalarda genellikle doğadaki taş, toprak, yaprak, su gibi doğal malzemelerin yanında hazır nesne de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The foundation of Land Art formed upon nature and the desire to return to nature. According to that gallery space eliminated by artists of Land Art and met with real places. The period of Land Art bears of social change trails. Parallel to social change in this study has been assessed how the Land Art emerged within the context of space and form. In the first part, examined the historical development process in the Land Art from the past to the present. Furthermore, featured examples of land artists with the views of important philosophers of the period. In the second part, focused on pioneer Land Art artists and Turkish artists examined their studies how effects on time, space and form in the Land Art. In the last part examined the scope of Land Art. Applications have been made in different places based on concepts such as form, space and time. In the studies used natural materials such as rocks, soil, leaf, water in the addition of ready-made object.