Sağlık çalışanlarının, bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin ve öz anlayış düzeylerinin anksiyete düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cognitive emotional regulati̇on strategies and self- compassi̇on levels and anxiety levels i̇n health professi̇onals
- Tez No: 583860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP EMRE TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Psychology, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: öz anlayış, bilişsel duygu düzenleme stratejileri, anksiyete, self compassıon, cognitive emotion regulation strategies, anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının kullandıkları özanlayış ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırmaya katılanların yaşları“18-60”arasında olup 150 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında, Özanlayış Ölçeği, Beck Anksiyet Ölçeği ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılar Kişisel Bilgi Formu'nu doldurmuşlardır. Elde edilen verilerin analizi için,“Bağımsız Örneklemler T-Testi”,“Tek Yönlü ANOVA”,“Kruskal-Wallis testi”,“Non-parametrik Bağımsız Gruplar Mann- whitney”,“Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öz anlayış ile anksiyete arasında anlamlı bir farklılık olmakla birlikte öz anlayış ile çeşitli demografik değişkenler arasında da anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden olan kendini suçlama, kabul, plan yapmaya yeniden odaklanma, olumlu yeniden değerlendirme ve felaketleştirme stratejileri ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Anksiyete ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile çeşitli demografik değişkenler arasında da anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between self-compassion and cognitive emotion regulation strategies used by healthcare workers and anxiety levels. The age of the participants is between 18-60 and consists of 150 people. Within the scope of the study, Self Compassıon Scale, Beck Anxiety Scale and Cognitive Emotion Regulation Scale were used. Participants also filled in the Personal Information Form. I Independent Samples T-Test“, ”One-Way ANOVA ,-Kruskal-Wallis Test“, ”Non-parametric Independent Groups Mann- Whitney“ and ”Pearson Moments Product Correlation Analysis" in were used to analyze the data obtained. According to the research results; Although there was a significant relationship between self-compassion and anxiety, there were significant differences between self-compassion and various demographic variables. A significant relationship was found between self-blame, acceptance, on planning re-focusing, positive re-appraisal, catastrophizing strategies and anxiety. Significant differences were found between anxiety and cognitive emotion regulation strategies and various demographic variables.