İslâm Hukuk tarihinde dış ticaret vergi uygulamaları
Tax applications of foreign trade in Islamic Law
- Tez No: 583903
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNAL YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Maliye, Religion, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Ticaret, Dış ticaret, Gümrük, tax, trade, foreign trade, customs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İslâm'dan önce dış ticaretten vergi alınmıyordu. İslâm yayıldıktan sonra ticaret amacı ile alınan mallardan vergi alınmaya başlanmıştır. Bu araştırma kapsamında İslâm Hukukunda dış ticaretin vergi uygulamaları incelenmektedir. Araştırma toplamda iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; verginin tanımı ve temel özellikleri, İslâm öncesi dönemde vergi, diğer toplumlarda vergi ve vergi çeşitleri üzerinde durulmuştur. Bu bölümde ayrıca verginin kimlerden alınacağı ve oranın nasıl yapıldığı konusu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, İslâm hukukunda ticaret kavramı, dış ticaret, dış ticaretin çeşitleri, gümrük kavramı, gümrük verginin genel özellikleri, gümrük işlemleri, taşıtın ve malların kontrol kapsamı, İslâm'da gümrük mahiyeti, İslâm'da gümrük vergisinin oranı ve İslâm toplumunda gümrük vergisi incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise araştırma konusundan genel olarak bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Before Islam, there was no tax taken by foreign trade. After Islam spreaded; however, taxes began to be taken from the commercial goods. Scope of this research is to analyze these tax applications of foreign trade. This study consists of two parts. The first part includes the definition of the term“tax”and its charaçteristics and varieties. It will also give information about taxes before the Islam, and taxes in other societies. Besides, this part deals with the questions of how and from whom these taxes were taken. The second part focuses on the concept of“commerce”in Islamic Law,“foreign trade”and its kinds, the concept of“customs”and its general features and procedures,span of control of the goods and the vehicles. It also studies the customs nature and the ratio of customs duties in Islam. In conclusion, the topic is generally discussed.