Human-centered design for artificial intelligence
Yapay zeka için insan-odaklı tasarım
- Tez No: 583950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDA ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, insan odaklı tasarım, yeni teknolojiler, Artificial intelligence, human-centered design, emerging technologies
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yirminci yüzyıl, teknolojide çığır açan gelişmelere tanıklık etmiştir. Günümüzde, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka ve Sanal Gerçeklik gibi yeni teknolojiler türemekte, ve insanların hayatlarını, iletişim biçimlerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini ve teknoloji ile olan ilişkilerini derinden değiştirmektedir. Yapay Zeka, bilim-kurgu dünyasında üzerinde sıklıkla düşünülen, hayal edilen ve yazılan ütopik/distopik bir kavram olagelmiştir. Genellikle“insan-dışı”bir teknolojiyi betimlemek için kullanılmış ve yazarının hayal gücüne bağlı olarak insanları hem heyecanlandırmış, hem de korkutmuştur. Günümüzde ise yapay zeka artık bir fantezi değil, yaygın olarak kullanılan, araştırılan, öğretilen ve dikkatle izlenen yeni bir teknolojidir. İnsan-odaklı tasarım, insanı tasarım sürecinin merkezine koyarak, yeni ürünler tasarlamaya yarayan ve yaygın olarak kullanılan yapısal bir çerçevedir ve tasarımcılarin gerçek problemleri belirleyerek onlara çözümler sunmalarına yardımcı olur. Bu tez, insan-odaklı tasarımın temellerini ortaya koymayı ve yapay zeka teknolojisini incelemeyi amaçlamaktadır ve bu bağlamda; insanın zıttı olarak algılanan yapay zeka çağında, insan-odaklı tasarımın insanlar ve makineler arasında sağlıklı bir ilişki kurulmasına nasıl yardımcı olabileceği sorusuna cevap aramaktadır. İnsan-odaklı tasarım ve yeni teknolojiler arasındaki ilişki üzerine literatur taramasının ardından, farklı sosyal ve kültürel gruplardan katılımcılarla sanal bir anket çalışması yürütülmüştür. Anket sonuçları göstermektedir ki; insanların insan-dışı teknolojiler ile daha iyi ilişkiler kurabilme ihtimali, bu teknolojilerin insana atfedilen özellikleri ne kadar taşıdığı ve insanlara ait gerçek sorunlara çözümler üretebilme becerileri ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu çok yeni bir alan olduğu için, elde edilen bulgularla ilgili daha detaylı araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The 20th century witnessed massive breakthroughs in technology and today, new technologies such as the Internet of Things, Artificial Intelligence and Virtual Reality keep emerging by changing people's lives, communication styles, needs, expectations and relationships with technology profoundly. Artificial Intelligence has always been a utopic/dystopic notion that is dreamed, discussed and written about in science-fiction. It usually represents a technology with“non-human”characteristics. It has been making people both excited and frightened, based on the imagination of the writer. Today, it is not a fantasy anymore; it is a new technology that is being used, explored, taught and watched very carefully. Human-centered design is a widely-used framework for designing new products and it has been helping designers to address and solve real problems by putting the humans in the center of the design process. This thesis aims to determine the fundamentals of human-centered design and explore the Artificial Intelligence (AI) technology. And in this context, it asks: In the age of the artificial intelligence, which is perceived as the opposite of the“human”, how can human-centered design be used to establish a connection between the humans and the machines? Based on a review of literature on the relationship between the human-centered design and the emerging technologies, an online survey is conducted with people from different social and cultural backgrounds. Analysis of the responses to that survey demonstrated that people establish better relations with non-human things in the extent to their similarity with humans and their ability of solving real human problems. Further research is needed to verify these findings since this is such a new area for human beings to explore.