Örgütsel kültürün örgütsel stres üzerine etkisi: Gürcistan devlet hastanesinde bir araştırma
The effect of organizational culture on organizational stress: A research in Georgia state hospital
  1. Tez No: 583961
  2. Yazar: SOPİO CHİKVAİDZE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA BEKİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi Kültür, Klan Kültür, Bürokratik Kültür, Adhokrası Kültür, İş ile İlgili Stres, Yapı ve Politika İle İlgili Stres, Rol ile İlgili Stres, Innovative Culture, Clan Culture, Bureaucratic Culture, Adhocracy Culture, Occupational Stress, Stress Related to Structure and Policy, Stress Related to Role
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada örgütsel kültürün örgütsel stres üzerindeki etkisi incelenmiştir. Örgütsel kültürün (Yenilikçi, Klan, Bürokratik ve Adhokrası) bağımsız değişkenlerinin örgütsel stresin (İşle İlgili Stres Kaynakları, Örgüt Yapı ve Politika İle İlgili Stres Kaynakları ve Rol, İlişki ve Kişilik yapıları ile İlgili Stres Kaynakları) bağımlı değişkenleri üzerindeki doğrusal etkileri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Gürcistan'da bir devlet hastanesinde 734 çalışana anket dağıtılmıştır, ancak 410 anket geri alınmıştır, eksik ve hatalı kodlamalardan dolayı 350 tane anket araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma tamsayım yapılmıştır ve nicel araştırma yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak çalışanların sahip olduğu örgütsel kültürünü ölçmek amacıyla“Örgütsel Kültür Ölçeği”ve Örgütsel stres algılama düzeylerini ölçmek amacıyla“Örgütsel Stres Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 23 istatistiksel paket programı ile analiz edilmiştir. Söz konusu verilere T-Testi, ANOVA, Korelasyon ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre stres algılama düzeyleri çeşitli demografik özelliklere göre farlılıklar göstermektedir. Ancak yaş ve kurumdaki pozisyonlara göre çalışanların stres algılama düzeyleri anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ayrıca yenilikçi, bürokratik ve Adhokrası örgütsel kültürler, işle ilgili, yapı ve politika ile ilgili ve rol ile ilgili örgütsel stresi pozitif yönde etkilemektdir; klan örgütsel kültür, işle ilgili, yapı ve politika ile ilgili ve rol ile ilgili örgütsel stresi negatif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of organizational culture on organizational stress was examined in this study. The immediate effects of the independent variables of organizational culture (Innovative, Clan, Bureaucratic and Adhocracy) on the dependent variables of organizational stress (Occupational Stress Sources, Stress Sources Related to Organizational Structure and Policy and Stress Sources Related to Role, Relationship and Personality Structures) were investigated. With this purpose, a survey was handed over to 734 employees in a state hospital in Georgia, but 410 surveys were received back and 350 surveys were included in the study due to incomplete and incorrect coding. The research was done with complete enumeration and a quantitative research was conducted. As data collection tool in the study,“Organizational Culture Scale”was used to measure the organizational culture of the employees, and“Organizational Stress Scale”was used to measure the organizational stress perception level. The collected data was analyzed with SPSS 23 statistical software package. T-Test, ANOVA, Correlation and Regression analyzes were applied to these data. According to the results of the research, stress perception levels vary according to various demographic characteristics. However, the stress perception levels of employees do not show a significant difference according to age and positions. Moreover, innovative, bureaucratic ve Adhocracy oriented organizational cultures positively affects organizational stress related to occupation, structure and policy and role. Clan organizational culture negatively affects organizational stress related to occupation, structure and policy and role.