Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının vermiş olduğu kredi notlarının yatırımlar üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of credit levels of selected countries by international rating agencies on countries investments
  1. Tez No: 583962
  2. Yazar: GAMZE KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Kredi Derecelendirme Notu, Türkiye, Yatırımlar, Credit Rating Agencies, Credit Rating, Turkey, Investments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Küreselleşen dünyada ülkelerin birbirleri arasındaki sermaye odaklı değişimleri ve hareketlilikleri büyük ölçüde önem kazanmıştır. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna tasarruf sahipleri, borç almak isteyen kurum veya devlete finansal araçlar yollarını kullanarak kredi verilebilmektedir. Sermayeye ihtiyaç duyan ülkeler ve şirketler yatırım yapma konusunda en büyük sıkıntıyı bilgi eksikliği ile yaşamaktadır. Tasarruf sahipleri her borçlanmak isteyen kurum ve devlete karşı asimetrik bilgi eksikliği yaşadıkları için hiçbir zaman tam bilgiye sahip olamazlar. Finansal piyasada işleyişin devam etmesi ve güven ortamı içinde borçlanmaya girişen kurum ve ülkelerin verdikleri vaatleri yerine getirme, var olan kapasite ölçütlerinin tasarruf sahiplerinin güven ortamında bu bilgiye ulaşması gerekir. Bu gereklilik de kredi derecelendirme kuruluşları(KDK)' nın alt yapısını oluşturmaktadır. KDK'lar bu işleyişte aldıkları görevler ile finansal birleşim ve küresel dünyada iki tarafı da yönlendiren konuma geçmiştir. Kredi derecelendirme kuruluşları borçlanacak kurum ve devletleri kredi risk değerlendirmesini yaparak ülkelerin ve şirketlerin risk değerlerini kredi bazında değerlendirerek not vermektedir. Bu sistem içerisinde yer almak isteyen ve uluslararası piyasadan borçlanmak isteyen kurum, kuruluş ve devletler de KDK'ların kredi notlarını değerlendirmesini istemektedirler. Aldıkları kredi notları ile de piyasadan borçlanabilmektedirler. Bu notlar borç altına girecek kurum, kuruluş ve devletlerin altına girdiği yükümlülüğü hangi ölçüde yerine getireceği ve güven duyulacağı hakkında fikir vermektedir. Bu çalışmada kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye'nin kredi derecelendirme notu geçmişi, ekonomik veriler çerçevesinde ülkelerin kredi notu geçmişleri ve yatırımlar konusunda etkilenme ve gelişmişlik düzeyleri arasındaki ilişki, kredi derecelendirme kuruluşlarının tanımı, geçmişi ve gelecek yüzyıllarda var olacak yapısı ve dünya ekonomisindeki üstlendiği rol ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In a globalizing world, the capital-oriented changes and mobilities of countries have gained importance. Creditors from one end of the world to the other can be given credit by using financial means to the institution or state that wants to borrow. Countries and companies that need capital live with the lack of information on the biggest problem in making investment. Savers can never have complete information because they have a lack of asymmetric information against the institution and the state that wants to borrow. The continuation of the operation in the financial market and the fulfillment of the promises of the institutions and countries that are trying to borrow in the environment of trust, the existing capacity criteria should reach this information in the trust environment of the savings owners. In this requirement, the credit rating agencies (CRA) are the infrastructure of the institution. The OICs have been in a position to lead the financial unity and the tasks they have taken in this process and the two sides in the global world. Credit rating agencies make the credit risk assessment of the institutions and states to be borrowed and evaluate the risk values of countries and companies on a credit basis. The institutions, organizations and states that want to take part in this system and want to borrow from the international market also want the CRAs to evaluate their credit ratings. They can also borrow from the market with their credit ratings. These notes give an idea about the extent to which the institutions, institutions and states that are going to be under debt will fulfill their obligations and to trust them. In this study, credit rating agencies, Turkey's credit rating history, the relationship between economic data influenced on credit history and investments in the country within the scope and level of development, the definition of credit rating agencies, the building will be there in the past and future centuries and is considered its role in the world economy