Anonim ortaklığın haklı sebeple feshi isteminde mahkemenin fesih dışındaki çözümlere karar verme yetkisi
Court's discretion to decide alternative solutions other than termination regarding the requirement for the dissolution of the joint stock company under justified grounds
- Tez No: 583963
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ortaklıklar hukuku, Anonim Şirket, Haklı Sebeple Fesih, Türk Ticaret Kanunu, Madde 531, Diğer Çözümler, Corporate Law, Joint-Stock Companies, Dissolution under Justified Grounds, Turkish Commercial Code, Art. 531, Alternative Solutions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun m. 531 hükmü ile kapalı anonim ortaklıklarda sermayenin onda biri, halka açık anonim ortaklıklarda ise yirmide biri oranındaki paylara sahip azınlığa, anonim ortaklığın haklı sebeple feshini dava etme hakkı tanınmıştır. Çalışmamızda anonim ortaklıkların sona ermesi hallerinden biri olarak düzenlenen ve azınlık pay sahiplerinin korunmasında etkili bir araç olan anonim ortaklığın haklı sebeple feshi, ortaklığın feshini gerektirir haklı sebeplerin neler olabileceği ve haklı sebeplerin varlığı halinde mahkeme tarafından ortaklığın feshi yerine hükmedilebilecek diğer çözümler çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda, mehaz İsvBK m. 736/4 hükmünden farklı olarak TTK m. 531 hükmünde açıkça yer verilen davacı pay sahiplerinin ortaklıktan çıkarılması başta olmak üzere duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer çözüm yöntemlerine karar verilmesi ve sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the Article 531 of the Turkish Commercial Code numbered 6102, the minority holding the shares presenting the ten percent of the capital in closed joint-stock corporations and the minority holding the shares representing the five percent of the capital in publicly-held joint-stock corporations are granted the right to request the dissolution of the Corporation under justified grounds through a lawsuit. In this study, the dissolution of the corporation under justified grounds which is envisaged as one of the termination procedures and an effective solution for the protection of minority shareholders' rights, justified grounds that require the dissolution of the corporation and finally the alternative solutions that might be ruled by the court instead of the dissolution of the corporation are examined. Within this scope, this study mainly focuses on the Article 531 of the Turkish Commercial Code that openly refers the exclusion of the plaintiff minority shareholders from the corporation with a distiction from the adopted Article 73/4 of the Swiss Code of Obligations and ruling of the other solutions which are reasonable according to existing conditions on the court's own discretion.