4734 sayılı Kamu İhale Kanununun kamu harcamalarına etkileri
The effects of the Public Procurement Law numbered 4734 on the public expenditures
- Tez No: 583965
- Danışmanlar: PROF. DR. NAGİHAN OKTAYER IŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu İhale Kanunu, Kamu Harcamaları, İhale, Kamu Alımı, Devlet İhale Kanunu, Etkinlik, Verimlilik, Rekabet, Şeffaflık, Public Procurement Law, Public Expenditures, Procurement, Public Procurement, State Procurement Law, Effectiveness, Efficiency, Competition, Transparency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnsanların bir arada yaşama isteğinden dolayı ortaya çıkan kamusal ihtiyaçların karşılanması işlevi, devletin varlığının temel nedenlerindendir. Devlet, bu ihtiyaçların karşılanması için mal ve hizmet alımı yaparak harcamalar gerçekleştirir. Devlet tarafından gerçekleştirilen ve kamu harcamalarının yaklaşık olarak üçte birine tekabül eden kamu alımları, söz konusu ihtiyaçların yerine getirilmesi için yürürlükte bulunan ihale kanununun belirtmiş olduğu usuller çerçevesinde gerçekleştirilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini kapsar. Kamu alımlarının kamu harcamaları içerisinde kaplamış olduğu alan, ekonomideki en büyük mal ve hizmet alıcısı konumunda bulunan devletin söz konusu alımları gerçekleştirirken kaynakların verimli ve etkin kullanımını sağlayacak bir alım mevzuatına sahip olmasını gerektirmektedir. Ülkemizde 1984 yılından 2002 yılına kadar geçen süreç içerisinde kamu idareleri tarafından yapılan alımlar, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa tabi olunarak gerçekleştirilmiştir. Devlet İhale Kanununun gelişen koşullara uyum sağlayamaması ve şeffaflık ve rekabet ortamını etkin bir şekilde gerçekleştirememesi kamu harcamalarında etkinsizliğe sebebiyet vermiştir. Bu durum neticesinde sahip olduğu ilkeler ve usuller aracılığıyla kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan ve başta Avrupa Birliği olmak üzere diğer uluslararası kamu alım düzenlemeleri ile uyumlu olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu 01.01.2003 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmada Kamu İhale Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte kamu harcamalarında yaşanan etkinlik ve verimlilik artışı üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The function of meeting the public needs arising from the people's desire to live together is one of the main reasons for the existence of the state. In order to meet these needs, the State makes expenditures by purchasing goods and services. The public procurement by the State, corresponding to approximately one-third of public expenditure includes the procurement of the goods and services and the construction works carried out within the framework of the procedures stipulated by the procurement law in force for the fulfillment of the concerned needs. The area covered by the public procurement in public expenditure requires that the State, which is the largest buyer of goods and services in the economy, have a procurement legislation that will ensure the efficient and effective use of the resources while carrying out such purchases. In our country, the purchases made by the public administrations between 1984 and 2002 have been realized by being subject to the State Procurement Law numbered 2886 The inability of the State Procurement Law to comply with the developing conditions and to ensure effectively the transparency and competitive environment has caused the ineffectiveness in the public expenditures. As a result of this situation, the Public Procurement Law Numbered 4734 ensuring the effective and efficient use of the public resources through the principles and procedures that it possesses and complying with other international public procurement regulations, in particular the regulations of the European Union, has entered into force as of 01.01.2003. In this study, the efficiency and productivity increase in public expenditure experienced with the entry into force of the Public Procurement Law will be deliberated.