Tasarım girişimciliği ve bir sosyal sorumluluk proje önerisi
Design entrepreneurship and a social responsibility project proposal
  1. Tez No: 584001
  2. Yazar: PINAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR YELMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Design Thinking, Entrepreneurship, Design Entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Social Responsibility Project
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günlük yaşantıda sıklıkla kullanılan tasarım, insanlara bir konu hakkında bilgi vermek, satışı yapılacak ürün ya da hizmetlerin tanıtımını yapmak gibi birçok amaç için kullanılmaktadır. Özellikle 1990'lı yıllardan sonra internetin yaygınlaşması ve teknolojinin hızlı değişimiyle birlikte tasarımın tanımı ve tasarımcının rolü de değişmeye başlamıştır. Dijital bilgi çağında gerçekleşen bu hızlı dönüşüm, tasarım sektörü de dahil olmak üzere birçok mesleğin dinamiklerini değiştirmiştir. Bu değişimler işletmeleri ve yeni iş girişimlerini de etkilemiştir. Girişimciliğin amacı piyasada tespit edilen ihtiyaçlara yaratıcı ve etkin çözümler sunacak işletme ve organizasyonlar kurmaktır. Bu bağlamda tasarım ve girişimciliği başarılı kılan ortak özellikler yenilikçi, yaratıcı ve çözüm odaklı olmalarıdır. Hem bir tasarım projesinde hem de piyasada çözümlenmeyi bekleyen bir iş girişiminde, hedef kitle ile empati yaparak problemi doğru tespit etmek oldukça önemlidir. Tasarım odaklı düşünme yöntemi ile iş girişimcisinin tasarımcı gibi düşünmeyi öğrenerek girişiminin başarısını artırması mümkündür. Diğer bir yandan ise geleneksel girişimcilerin gözlem ve araştırma yetenekleri, tasarımcıların iş fikirlerini hayata geçirmelerini desteklemektedir. Bu araştırmada, girişim ve tasarım kavramlarının ilişkisi analiz edilmiş ve tasarım girişimciliği kavramına değinilmiştir. Tasarım odaklı düşünme yöntemi ile problem ve ihtiyaç tespiti yapılmış ve bir sosyal sorumluluk proje önerisi sunularak tasarım girişimciliğine bir örnek oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çerçevede, tezin 1. bölümünde, tasarım kavramının geçmişten günümüze kadar olan dönemde geçirdiği önemli değişimler ve tasarımcının tarihsel süreçteki rolü anlatılmıştır. 2. bölümde girişimcilik kavramının tanımı ve türlerine değinilmiş, sosyal girişimcilik odaklı örnek proje incelemeleri yapılmıştır. 3. bölümde tasarımcı özelliklerinin girişimciliğe olan etkileri ele alınmış ve tasarım girişimciliği kavramı vurgulanmıştır. 4. bölümde, tezde yapılan araştırmalar ve uygulanmış anket sonucunda kullanıcı ihtiyaçları tespit edilerek bir sosyal girişimcilik örneği olarak“Gülsün Çocuklar”isimli bir proje önerisi sunulmuştur. Anahtar Sözcükler : Tasarım Odaklı Düşünme, Girişimcilik, Tasarım Girişimciliği, Sosyal Girişimcilik, Sosyal Sorumluluk Projesi.
Özet (Çeviri)
Design is frequently used for many purposes such as informing people about a subject and promoting the products or services to be sold. Especially after the 1990s, with the spread of internet and rapid change of technology, the definition of design and the role of designers began to change. This rapid transformation in the digital information age has changed the dynamics of many professions, including the design industry. These changes also affected existing businesses and new business enterprises. The aim of entrepreneurship is to establish businesses and organizations that offer creative and effective solutions to the needs identified in the market. Design and entrepreneurship have common features which make them both successful such as being innovative, creative and solution-oriented. It is very significant that to identify the problem correctly by empathizing with the target audience, both in a design project and in a business initiative. With design thinking method, it is possible for business entrepreneurs to increase the success of initiatives by learning how to think like a designer. On the other hand, observation and research skills of traditional entrepreneurs support the designers to realize their business ideas. In this research, the relationship between the concepts of enterprise and design is analyzed and the concept of design entrepreneurship is mentioned. The problem and needs are identified with design thinking method and it is aimed to create an example of design entrepreneurship via social responsibility project proposal. In this context, in the first part of the thesis, the important changes that the concept of design has undergone from the past to the present and the role of the designer in the historical process are explained. In the second chapter, the definition and types of entrepreneurship are discussed and sample social entrepreneurship projects are analyzed. In the third chapter, the effects of designer features on entrepreneurship are discussed and the concept of design entrepreneurship is emphasized. In the fourth chapter, as a result of the research and the questionnaire conducted, user needs are determined and a project proposal titled“Gülsün Çocuklar”is presented as an example of social entrepreneurship.