Kanserde p53 mutasyon analizi için immünolojik tanı yöntemlerinin geliştirilmesi
Development of immunological diagnostic procedures for detecion of p53 mutation in all human canser
- Tez No: 58404
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KADIKIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: p53, anti-p53 monoclonal antibodies, anti-p53 autoantibodies
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET Doktora tezi KANSERDE p53 MÜTASYON ANALİZİ İÇİN İMMÜNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Esma YOLCU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman :Prof.Dr.Ahmet KADDJORAN 1997, Sayfe:192 Jüri :Pro£Dr. Ahmet KADDORAN Jüri :Pro£Dr. Mehmet ÖZTÜRK Jüri :DoçJ)r. Nevzat YURDUSEV İnsan kanserlerinin yaklaşık %50'sinde mutasyona uğrayan p53 geni normal hücrelerde genotoksik stres sonrası bölünmeyi durduran bir proteini sentezlemektedir. p53 mntasyonu taşıyan kanserli hücreler çoğunlukla yan ömrü uzamış olan mutant p53 proteinleri semizlemekledirler. İmmünolojik yöntemlerle, normal hücrelerde p53 proteini bulunamazken, mutant p53 proteinleri kanserli hücrelerde kolayca gösterflebilmektedir. Aynca, tümör hücrelerinde mutant p53 taşıyan bazı hastaların serumlarında p53'e özgü otoantikorlar bulunduğu gösterilmiştir. Bu nedenlerden dolayı, immünolojik yöntemlerle kanser hücrelerinde p53 mutasyonu olup olmadığı dolaylı olarak saptanabilmektedir. Projenin amacı, DNA dizi analiz yöntemlerine göre daha ucuz olan ve hızlı sonuçlar veren immünolojik tam araçları ve yöntemleri geliştirmektir. Bu amaçla, insan p53 proteini ve değişik fragmentleri rekombinant DNA teknolojisi ile bakterilerde üretilip saflaştmlmıştır. Böylece elde edilen rekombinant p53 proteinleri iki amaçla kullanılmıştın p53'ün merkezi bölgesini tanıyan monoklonal antikorlar üretmek ve p53 otoantikorlanm taramaya yarayan ELİSA tipi immünolojik tam kiti geliştirmek. Bu kapsamda p53 proteinini özgün olarak tanıyan 3 monoklonal antikor elde edilmiş ve elde edilen antikorlar Western blot, immünçöktürme ve epitop haritalaması testleriyle karakterize edilmiştir. Ayrıca, histidinle işaretli p53 proteini antijen olarak kullanılmak üzere, pS3-otoantikorlarını tarayan bir ELİSA testi geliştirilmiştir. Bu test değişik kanser olgularında, hasta serumlarında p53 otoantikoru taranmasında başardı olarak uygulanmıştır. Sonuç olarak, kanserde p53 mutasyonlarının immünolojik olarak tanımlamakta kullanılan p53'e özgün monoklonal antikorlarla p53 otoantikor kiti ülkemizde ilk kez geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: p53, anti-p53 monoklonal antikorları, anti-pS3 otoantikorları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis DEVELOPMENT OF IMMUNOLOGICAL DIAGNOSTIC PROCEDURES FOR DETECTION OF p53 MUTATION IN ALL HUMAN CANCER Esma YOLCU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor :Pro£Dr. Ahmet KADIKERAN 1997, Page:192 Jury :Prof.Dr. Ahmet KADIKIRAN Jury :Prof.Dr. Mehmet ÖZTÜRK Jury :! Assoc. Prof. Dr.Nevzat YURDUSEV The p53 gene carrying mutations approximately in 50% of the human cancers synthesizes a protein in normal cells which prevent cell division after genotoxic stress. Cancer cells with p53 mutations usually produce a mutant p53 protein with longer half-life. It is not possible to detect the p53 protein in normal cells by using immunological methods. It is, however, possible to detect mutated p53 protein in cancer cells with these methods. The p53 specific auto-antibodies are shown to be present in the blood serum of some patients who have mutant p53 protein in their cancer cells. Therefore, it is possible to detect the p53 mutation in cancer cells indirectly by immunological methods. The aim of this thesis is to develop Sister and cheaper immunological detection tools and methods compared to the conventional DNA sequencing tecniques. In order to achieve this goal, whole human p53 protein and different fragments of this protein have been produced in bacteria and purified by using recombinant DNA technology. The recombinant p53 protein has been used for two purposes; First, production of monoclonal antibodies which recognize the center domain of the p53 protein and second, development of an ELISA type immunological kit for the detection of p53 auto-antibodies. In tins thesis, 3 monoclonal antibodies specific to p53 protein have been produced and characterized by Western Blot, immun coagulation and epitop mapping techniques. Also, an ELISA test has been developed for the detection of p53 auto-antibodies by using histidine marked-p53 protein as antigen. This ELISA test has been successfully used for the detection of the p53 auto-antibodies in the blood serum of different types of cancer patients. In conclusion, p53 specific antibodies for immunological detection of the p53 mutations and p53 auto-antibody detection kit system have been produced and used for the first time in Turkey-