Drama yöntemi ile tam sayılarla toplama işleminin öğretimi: Altıncı sınıf öğrencilerinden yansımalar
Teaching addition with integer numbers by employing drama method: Reflections from sixth grade students
  1. Tez No: 584097
  2. Yazar: NAZMİYE AKYAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: drama yöntemi, durum çalışması, ilköğretim altıncı sınıf, tam sayılarla toplama işlemi, drama method, case study, sixth grade, addition with whole numbers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerine tamsayılarla toplama işlemi drama yöntemi ile öğretilmeye çalışılmış ve bu öğretim sürecinde öğrencilerden elde edilen verilerin ayrıntılı bir şekilde sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Ordu ilinde öğrenim gören on dört altıncı sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Öğrenciler ölçüt örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Çalışmanın verileri gözlem ve yarı-yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonucunda elde edilen verilere göre öğrencilerin dramalara katılmakta oldukça istekli oldukları görülmüş ; ancak aynı dramanın farklı gruplarla tekrar edilmesinin dramanın çekiciliğinin azalmasına ve disiplin sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Drama sürecinde kullanılan materyallerin öğrencilerin ilgisini çektiği, onları mutlu ettiği, öğrencilerin kendilerini daha rahat ifade etmelerini ve derse katılmaya istekli hale gelmelerini sağladığı hem gözlemler hem de yapılan mülakatlar sonucunda tespit edilmiştir. Ayrıca süreç sonunda öğrencilerin bir kısmının dramaları akıllarına getirerek işlem yaptıkları bir kısmının ise kendi stratejilerini geliştirdikleri belirlenmiştir. Sonuç: Tam sayılarla toplama işleminin drama yöntemi ile öğretimi süreci öğrencilerin hem konuyu daha kolay öğrenmelerini hem de bu süreçte mutlu olmalarını sağlamıştır. Drama yöntemi ile öğretim süreci öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal açıdan gelişimlerine olumlu katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study focuses on teaching addition with whole numbers by employing drama method to the sixth grade students and aims to present the data collected from the students during the teaching process. Method: The study employs case study, which is one of the qualitative research methods. The study group consists of fourteen sixth grade students continuing their education in Ordu province. The criterion sampling method was used in selecting the students. Semi-structured interviews and observation form the basis of the data collected in the study. The analysis of the data involves the descriptive and content analysis methods. Findings: In accordance with the data collected in the study, the students were eager to participate in the dramas; however, repeating the same drama with different groups reduced the appeal of it and caused problems in discipline. In the light of the observations and interviews, the students were interested in the materials used in the drama process; these materials made them happy, eased them to express themselves and caused them to be more eager to participate in the class. Furthermore, at the end of the process, some students added up by remembering dramas while other students developed their own strategies. Result: Teaching addition with whole numbers by employing the drama method helped students to learn the subject easier and made them happier during this process. Teaching by employing drama method contributes to the cognitive and affective development of the students.