Yaratıcı drama yöntemi ile dijital vatandaşlık eğitimi: Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu örneği
Digital citizenship education by creative drama: Anadolu University School of Foreign Languages case
  1. Tez No: 579335
  2. Yazar: GÜVEN ÇAĞDAŞ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi İletişim Teknolojileri, Dijital vatandaşlık, Yaratıcı Drama, Information and Communication Technologies, Digital Citizenship, Creative Drama
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Drama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknoloji, yanlış kullanıldığı takdirde, insan hayatını olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahiptir. Dijital vatandaşlık kavramının tam anlamıyla anlaşılması Bilgi İletişim Teknolojilerinin (BİT) oluşturabileceği yan etkilerin önlenmesi açısından büyük öneme sahiptir. Dijital vatandaş olma süreci çok sayıda yeterliği kazanmayı gerektirdiği için öğrenciler tarafından bütün niteliklerin özümsenmesi gereklidir. Eğitimde drama yaklaşımı, katılımcılara başkalarının ve kendilerinin birikimleri yoluyla yeni yaşantılar sunarak onların hayatı deneyimlemelerine yardımcı olacaktır. Bu araştırmada Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Temel Yabancı Diller Bölümü'nde öğrenim gören öğrencilere yaratıcı drama yoluyla dijital vatandaşlık eğitimi verilmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemi olarak, 2018-2019 Akademik Yılında kuruma devam eden 31 öğrenci seçilmiştir. Veriler 'Gençler İçin Dijital Vatandaşlık Ölçeği' ve yaratıcı drama oturumları aracılığı ile toplanmıştır. Araştırma için toplanmış veriler betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bütün istatistik analiz hesaplamaları, GNU PSPP 1.2.0 kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonucunda, yaratıcı drama yöntemi ile dijital vatandaşlık eğitiminin öğrenciler üstünde olumlu etkilere sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technology, if used incorrectly, is likely to affect human life negatively. It is important that digital citizenship as a concept should be understood thoroughly to prevent possible side effects of Information and Communication Technologies (ICT). Students are required to internalize the requirements of digital citizenship as it emphasizes a wide range of skills to be possessed. Creative drama in education is considered valuable in that it is believed to assist student learning by allowing them to experience life through their own experiences and those of others. In this study, it is aimed to give students of Anadolu University School of Foreign Languages Basic Languages Department digital citizenship education by creative drama. 31 students at school in the 2018-2019 Academic Year were selected as the study group. Data were collected with 'Digital Citizenship Scale for Youth' and creative drama sessions combined. Data collected were analysed descriptively by using GNU PSPP 1.2.0. As a result, it was seen that the digital citizenship education by creative drama produced positive effects on student learning.