Doğu menteşe dağları vejetasyonunun sinekolojik yönden araştırılması
Asynecological research on the vegetation of east Menteşe Mountains
- Tez No: 58412
 - Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM AKMAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Plant sociology, Plant geography, Aegean Region, East Menteşe Mountains, Quercetea pubescentis, Querco-Cedretalia libani, Adenocarpo-Pinion. Quercetea ilicis, Pistacio-Rhamnetelia alaterni, Andrachno-Quercion cocciferae, Quercetelia ilicis, Oleo-Ceratonion. Alno- Populetea, Platanetelia orientalis, Platanion orientalis
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
m ÖZET Doktora Tezi DO?UMENTEŞE DA?LARI VEJETASYONUNUN SİNEKOLO JİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI ALİ KARAKAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yıldırım AKMAN Jüri: Prof.Dr Osman KETENO?LU Jüri: Prof.Dr.Mecit VURAL 1997, Sayfa: 90- Araştırma alanı Ege Bölgesinin güneyinde bulunmaktadır. Bitki coğrafyası bakımından Akdeniz Floristik Bölgesinin Doğu Akdeniz alanı içinde yer alır. Bölge yan kurak, az yağışlı ve yağışlı, Serin ve ılık Akdeniz iklimlerinin etkisi altındadır. Araştırma alanının florası tür ve tür altı seviyede 273 takson içerir. Vejetasyon Braun-Blanquet (1932), Barkman(1986) metoduna göre araştırılmış olup yapılan çalışmalar sonucunda 5 birlik, 1 alt birlik ve 1 bitki grubu tesbit edildi. Tesbit edilen 5 birlik ve 1 alt birlik bilim dünyası için yenidir. Birlikler ve bağlı olduğu üst birimler aşağıda belirtilmiştir. I-Quercetea ilicis Br.-Bl., 1947 1-Pistacio-Rhamnetelia alaterni Rivas-Martinez, 1975 Andrachno-Quercion cocciferae Barbero-Quezel, 1979 Lathyro-Pinetum brutiae ass.nova Ferulago-Quercetum cocciferae ass. nova 2-Quercetelia ilicis Br-Bl. 1936 em. R. M 1974. Oleo-Ceratonion Br-Bl. 1936 em. R. M. 1975.IV PhiUyreo-Oleetum europaeae ass. nova. II-Quercetea pubescentis Doing, Craft, 1955 Querco-CedretalialibaniBarb&ro-Lokd, Quezel, 1974 Adenocarpo-Pinion Akman, Quezel, Barbero, 1978 Salvio-Pinetum nigrae ass. nova. symphyto-populetesum tremulae sub. ass. nova. m-Alno-PopuIetea Knapp 1959 Platanetelia orientalis Knapp 1959 Platanion orientalis Karpati et Karpati 1961 Alno-Platanetum orientalis ass. nova ANAHTAR KELİMELER: Bitki Sosyolojisi, Bitki Coğrafyası, Ege Bölgesi, Doğu Menteşe Dağlan,Quercetea pubescentis, Querco-Cedretalia libani, Adenocarpo-Pinion. Quercetea ilicis,Pistacio-Rhamnetelia alaterni,Andrachno-Quercion cocciferacQuercetetia ilicis, Oleo-Ceratonion. Alno-Populetea,Platanetelia orientalis,Platanion orientalis.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A SYNECOLOGICAL RESEARCH ON THE VEGETATION OF EASTMENTEŞE MOUNTAINS AH KARAKAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Yıldırım AKMAN Jury: Prof.Dr Osman KETENO?LU Jury: Prof.Dr.Mecit VURAL The study area is located in the southern part of Eagean region. From the phytogeographic point of view, it is within the boundry of the eastern province of the mediterranean floristic region. The study area is under the influences of rainy, less rainy and semi-aride type of Mediterranean climate. The Flora of the area consists of 273 species (inc. ssp. and var.). The vegetation of the area was analysed according to Braun-Blanquet approach and classified into 5 associations, one subassociaton and one plant grup. Five of them and one subassociation are new for science. Associations and their higher units are as follows, I-Quercetea ilicis Br.-Bl., 1947 1-Pistacio-Rhamnetelia alaterni Rivas-Martinez, 1975 Andrachno-Quercion cocciferae Barbero-Quezel, 1979 Lathyro-Pinetum brutiae ass.nova Ferulago-Quercetum cocciferae ass. novaVI 2-Quercetelia ilicisBr-Bl. 1936 em. R. M. 1974. Oleo-Ceratonion Br-Bl. 1936 em. R. M. 1975. PhiUyreo-Oleetum europaeae ass. nova. II-Quercetea pubescentis Doing, Craft, 1955 Querco-Cedretalia libani Barbero-Loisel, Quezel, 1974 Adenocarpo-Pinion Akman, Quezel, Barbero, 1978 Salvio-Pinetum nigrae ass.nova. symphyto-populetesum tremulae sub.ass.nova. III-Alno-Populetea Knapp 1959 Platanetelia orientalis Knapp 1959 Platanion orientalis Karpati et Karpati 1961 Alno-Platanetum orientalis ass. nova