Kişisel verilerin korunması kapsamında bilgi güvenliği farkındalığı analizi ve e-devlet yapısının incelenmesi
Information security awareness analysis and examination of e-government structure within the scope of personal data protection
- Tez No: 584130
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDUN CEMAL ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: E-Devlet, Kişisel Verilerin Korunması, Bilgi Güvenliği, Kişisel Bilgi Güvenliği Farkındalığı, E-Goverment, Protection of Personal Data, İnformation Security, Personal Information Security Awareness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada bilgi toplumu ve dijital dönüşüm çerçevesinde kişilerin bilgi güvenliği açısından bilgi ve iletişim teknolojileri ve internet kullanımlarına ilişkin alışkanlıkları ve davranışları araştırma konusu olarak seçilmiştir. Temel olarak kişilerin bilgi güvenliğine yönelik tehditler ve risklerle ilgili farkındalık düzeyleri incelenirken, bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili tehlike algıları, bilişim suçlarına maruz kalma durumları ve kendilerini bu durumlarda nasıl korudukları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan ölçekler anket formu şeklinde Eğitim, Sağlık, Finans, Kamu sektörü alanlarında farklı kurum ya da mesleki pozisyonlarda çalışan kişilere ve üniversite öğrencilerine uygulanmıştır. Anket formları üzerinden örneklem grubu olarak seçilen kişilere ait yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi demografik veriler, internet ve bilgi teknolojileri kullanımı alışkanlıkları ile riskli ve korumacı davranışlarına, suça maruz kalma durumlarına ve tehlike algılarına ilişkin veriler toplanarak bir araya getirildikten sonra değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Ölçekler aracılığıyla elde edilen verilerin istatiksel araştırma sonuçlarına göre, örneklem grubundaki kişiler kullanım, alışkanlık, davranış ve bilgi güvenliği farkındalığı açısından farklı özellikler göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, information and communication technologies and internet usage habits and behaviors of people, in the frame of information society and digital transformation in terms of information security were selected as the research subject. While examining the level of awareness of the threats and risks related to information security, it has been aimed to determine the perceptions of danger related to information and communication technologies, exposure to cyber crimes and how they protect themselves in these situations. The scales used within the scope of the research have been applied as a questionnaire to the people working in different institutions or professional positions in the fields of Education, Health, Finance, Public sector and university students. Data regarding demographic data such as age, gender, education, along with internet and information technologies usage habits and risky and protective behaviors, exposure to crime and danger perception have been collected with questionnaires, gathered together and interpreted statistically. According to the statistical research results of the data obtained by the scales, the people in the sample group show dissimilarities in terms of usage, habit, behavior and information security awareness.