İstanbul'daki Suriyeli savaş göçmenlerinin kentsel coğrafya üzerindeki dağılışı
The distribution of Syrian war immigrants in urban geography of İstanbul
- Tez No: 584129
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeliler, Uluslararası Göç, Geçici Koruma, İstanbul, Kentleşme, Migration, Syrians, International Migration, Temporary Protection, Istanbul, Urbanization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye, 19. yüzyıldan sonra gerçekleşen göç akımlarında önemli bir rol oynamıştır. Küreselleşmiş dünyada göç hareketlerinin küreselleşmesi, göç kavramına yeni bir boyuttan bakılmasını zorunlu kılmıştır. Arap Baharı'nın Suriye'deki etkisiyle başlayan isyanlar, iç savaşa giden yolu hazırlamıştır. Bu savaş, tüm dünyayı etkileyen büyük bir göç dalgasına yol açmıştır. Türkiye, 2011'den itibaren Suriye'den gelen göç konusunda kilit rol oynamıştır. Türkiye ile Suriye arasındaki sınır, Türkiye'ye göç dalgalarını kolaylaştırmıştır. Bugün Türkiye'de 3.613.389 kayıtlı Suriyeli göçmen vardır. İstanbul geçici koruma altında olan en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır. Bugün İstanbul'da ikamet eden 546.238 göçmen, şehrin bazı bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Bu yoğunlaşma, bu bölgeler üzerinde diğer ilçelere göre daha yüksek bir etkiye neden olmaktadır. Bu dağılım aynı zamanda Suriyelilerin kentle bütünleşmesinde ve kentin bu yeni kitlesel ve uluslararası göçle bütünleşmesinde belirleyici bir role sahiptir. İstanbul yeni bir göç deneyimi yaşamaktadır. Suriyeli göçü, göç kavramının yeniden tartışılmasını sağlayacak yeni bir sorun kümesi getirmiştir. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı Suriyeli göçünün İstanbul'daki dağılımını ve bunun kentsel değişimler üzerindeki etkisini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Due to its geopolitical position, Turkey has had an important role in the migration flows that have taken place after the 19. century. The globalization of the migration movements in the globalized world has made it compulsory to look at the concept of migration from a new dimension. The riots that started with the influence of the Arab Spring in Syria prepared the path to civil war. The war has led way to a great wave of migration affecting the whole world. Turkey, from 2011 onwards has played a key role in the migration from Syria. The border between Turkey and Syria has facilitated waves of immigration to Turkey. Today, there are 3.613.389 registered Syrian refugees in Turkey. Istanbul host the highest number of Syrians who are under temporary protection. Today the 546.238 immigrants that currently reside in Istanbul is concentrated in certain parts of the city. This intensification results in a higher impact on these regions compared to other districts. This distribution also has a decisive role in the integration of the Syrians in the city with the immigration and the integration of the city into this new mass and international migration. Istanbul is experiencing a new immigration experience. The Syrian migration has introduced a new set of problems that will allow a re-discussion of the concept of migration. In this context, the main purpose of this study is to examine the distribution of Syrian migration in Istanbul and its effect on urban changes.