Hatay koşullarında pamuk (Gossypium hirsutum l.) çeşitlerinin adaptasyonu, bazı tarımsal ve teknolojik özelliklerinin kalıtımı
- Tez No: 58424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cotton, genotype x environment interactions, broad sense heritabilty, stability
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Doktora Tezi HATAY KOŞULLARINDA PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİTLERİNİN ADAPTASYONU, BAZI TARIMSAL VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KALITIMI Mehmet MERT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nilgün BAYRAKTAR 1997, Sayfa: Jüri : Doç Dr. Nilgün BAYRAKTAR Prof. Dr. Erol GÜNEL Doç.Dr. Bilal GÜRBÜZ Hatay koşullarında, pamukta (Gossypium hirsutum L.) verim, verim öğeleri ve lif teknolojik özelliklere ilişkin genotip x çevre interaksiyonlannı, geniş anlamda kalıtım derecelerini, çeşitlerin stabilite ve uyum yeteneklerini belirlemek amacı ile yapılan bu araştırmada, 12 farklı pamuk çeşidi; 1995 ve 1996 yıllarında, üç farklı lokasyonda, tesadüf blokları deneme deseninde, dört tekrarlamalı olarak yetiştirilmiştir. Çalışma sonucunda, incelenen bütün özellikler için genotip x yer ve genotip x yıl x yer interaksiyonlann da bitki boyu, koza sayısı, kütlü pamuk verimi, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu ve lif kopma dayanıklılığı için genotip x yıl interaksiyonun önemli olduğu saptanmıştır. Geniş anlamda kalıtım derecesi; Odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitki boyu, bitkideki koza sayısı, kütlü pamuk verimi, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, lif uzunluğu, lif inceliği ve lif kopma dayanıklılığı için sırasıyla 0.902, 0.858, 0.942, 0.734, 0.674, 0.625, 0.947, 0.704, 0.713, 0.695 ve 0.894 olarak bulunmuştur. Birçok özellik yönünden üstün özellik gösteren Sure Grow 125, Sure Grow 1001. Çukurova 1518. Maraş 92, Caroline Queen. Nazilli M 39 ve Erşan 92 çeşitlerinin diğer çeşitlere göre daha stabil olduğu ve bu 7 çeşidin, bütün lokasyonlarda daha iyi uyum gösterdikleri belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Pamuk, genotip x çevre interaksiyonu, geniş anlamda kalıtım derecesi, stabilite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis INHERITANCE OF SOME AGRONOMIC AND TECHNICAL CHARACTERS OF COTTON (Gossypium hirsutum L.) VARIETIES AND THEIR ADAPTATION UNDER HATAY CONDITIONS Mehmet MERT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Nilgün BAYRAKTAR 1997, Page: Jury : Assoc.Prof. Dr. Nilgün BAYRAKTAR ProfDr. Erol GÜNEL Assoc. Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZ In this research which was aimed to determine genotype x environment interactions, broad sense heritabilities, the stability, and adaptability of cotton varieties (Gossypium hirsutum L.) for yield, yield components and technological properties, 12 different cotton varieties have been grown in randomized completed block desing with four replications at three locations in 1995 and 1996 under Hatay conditions. At the end of this research, genotype x location and genotype x year x location interactions were found to be significant for all the investigated characters, while genotype x year interactions were found to be significant for plant height, number of bolls per plant, seed cotton yield, seed cotton weight per boll, ginning outturn, 100 seed weight, fiber length and fiber strength. Broad sense heriabilities for number of monopodial and sympodial branches, plant height, number of bolls per plant, seed cotton yield, seed cotton weight per boll, ginning outturn, 100 seed weight, fiber length, fiber fineness and fiber strength were found as 0.902, 0.858, 0.942, 0.734, 0.674, 0.625, 0.947, 0.704, 0.713, 0.695 and 0.894, respectively. It was determined that Sure Grow 125, Sure Grow 1001, Çukurova 1518, Maraş 92, Caroline Queen, Nazilli M 39 and Erşan 92 were more stable than other varieties, and appeared to have good adaptations to the enveronments in terms of a lot of characters.