Yumurtacı damızlıklarda E vitamini ve selenyum düzeylerinin kuluçka sonuçlarına etkisi
The effect of different levels vitamin E and selenium on egg hatchabilitl in laying hen
  1. Tez No: 58425
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hatchability, supplement, vitamin E, selenium, hen, embryonic mortality
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde geliştirilen kahverengi yumurtacı hibrit ebeveyni GhxGy horozlan ve Sh x Sy tavukları kullanılmıştır. 20-43 haftalar arası sürdürülen denemede E vitamininin 3 (10, 20, 30 mg/kg yem), selenyumun 2 (0.10, 0.15 mg/kg yem) seviyesinden oluşan kombinasyonların; yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yaşama gücü ve kuluçka sonuçlarına etkisi araştırılmıştır. Kontrol rasyonunda E vitamini 8.75, selenyum 0.047 mg/kg yem olarak tespit edilmiştir. E vitamini ve selenyum ilavesi embriyonik ölüm oranını, kuluçka sonuçlarını, döllülüğü ve yumurta ağırlığını istatistiki olarak önemli bir seviyede etkilemiştir. Kontrol rasyonu ile beslenen grupta kuluçka randımanı deneme gruplarından daha düşük olmuştur. ANAHTAR KELÎMELER: Kuluçka, katkı maddesi, E vitamini, selenyum, tavuk,embriyonik ölüm.
Özet (Çeviri)
In this research brown-egg parent lines (Shy and Ghy lines) which were developed at Poultry Research Institute of Ankara were used. During trial period which was between 20 and 43 weeks, the effect of 3 different levels of vitamin E (10, 20, 30 mg/kg feed) and 2 different levels of selenium (0.10, 0.15 mg/kg feed) on egg hatchability, fertility, egg production, egg weight and mortality of hens were determined.In the 1 kg basal diet 8.75 mg vitamin E and 0.047 mg selenium were detected. Vitamin E and selenium supplementation influenced embryonic mortality, hatchability, and egg weight significantly. The diet containing no supplemental of vitamin E and selenium decreased hatch rate significently.