İslam ibadet fıkhında niyet ve hükümlere etkisi
Intention in Islamic worship fiqh and its effcts onrulings
- Tez No: 584257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELİM ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Intention, action, sincere commitment, worship fiqh, hüküm. Quantity of Page : 273 Scientific Director: Doç Dr. Mehmet Selim ASLAN
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
İnsanların yaratılış gayesi Allah Teâlâ'ya ibadet etmektir. İbadet ise Yüce Allah'ın azameti karşısında derin bir saygıyla boyun eğmektir. Dinimizin emrettiği her bir ibadetin kendine göre rükünleri, şartları ve sünnetleri vardır. Nasslarla belirlenen kriterlere göre eda edilmeyen bir ibadet sahih kabul edilemez. Tüm ibadetlerde gerekli olan en önemli kriter hiç şüphesiz niyet olarak kabul edilir. Zira niyet ibadetlerin aslı ve ruhu olarak addedilir. Çünkü halis bir niyet olmayınca yapılan ameller ve ibadetlerin tamamı manevi açıdan değersiz kalır. Niyete bu kadar önem atfedilmesi üzerine biz de bu çalışmamızda“İslam İbadet Fıkhında Niyet ve Hükümlere Etkisi”başlığı altında konuyu araştırdık. Yaptığımız çalışmanın birinci bölümünde niyetin anlam alanı üzerinde durarak ve niyetin tüm bileşenlerini (kasıt, ihlâs, irade, ihtiyar, azim) bu başlık altında ele aldık. Özellikle bu kavramların semantik tahlilini yaparak ve niyetle olan ilişkilerini ortaya koyduk. Ayrıca nasslar açısından niyet, niyetin kısımları, niyeti iptal eden durumlar, niyetin yeri ve niyet-amel ilişkisine de değindik. Bu başlık altında nasslar tarafından niyete büyük bir ehemmiyet verildiğini, niyetsiz hiçbir ibadetin geçerli olmadığını ortaya koyduk. Gerekli şartları taşımayan bir niyetin geçersiz olduğunu ve niyetin yerinin kalp olduğunu bu bölümde ele aldık. İkinci bölümde ise, ibadetlerde (namaz, oruç, hac, zekât, kurban, yeminler, kefaretler, cihat) niyetin hükmü, vakti, şekli ve niyette teşrik gibi konuları inceledik. Niyetin varlığını bazı fakihler şart bazıları ise rükün olarak kabul etmiş, niyetin vakti, şekli ve niyette teşrik gibi konularda ise ihtilafa düşmüşlerdir. Biz de bu konularda mevcut olan ihtilafları ve fakihleri bu ihtilaflara sevk eden sebepleri değerlendirerek çıkarsamalarda bulunduk. Anahtar Kelimeler : Niyet, amel, ihlâs, ibadet fıkhı, hüküm. Sayfa sayısı : 273 Tez Danışmanı : Doç. Dr. Mehmet Selim ASLAN
Özet (Çeviri)
The aim of human beings to have been created is to worship Allah. Worshipping is coming to heel for magnificence of Allah in a great respect. Every worship our religion has ordered has obligations, sunnahs and elements according to itself. According to criteria that determined by certain rules, a worship which is not being performed can not be regarded as aunthentic. The most important criteria which is essential in all of the worships is undoubtedly accepted as intention. Because intention is assumed as the essence and soul of all worships. All of the worships performed and actions taken without a pure intention is regarded as worthless in view of spirituality. As great importance have been attributed to intention, we have searched the topic under the title“ Intention in Islamic Worship Fiqh and its Effects on Ruling”in our study. In the first section of our study, we have focused on the meaning field of the intention and handled with all of the components of intention (deliberateness, sincere commitment, will, old, perseverance) under this title. Particularly, we analysised these concepts semantically and revealed their relationships with intention. We have also mentioned about intention, parts of intention, conditions removing intention, setting of intention and relationship of intention-action in terms of certain rules. We have revealed under this title that intention is of great importance for certain rules and no worship is valid without intention. We have discussed that intentions that do not have necessary conditions are not valid and the place of intention is in heart. We have studied the subjects such as ruling, timing and form of intention and making a partner at intention during worships (salah, fasting, hajj, zakat, sacrifice, swearing, penance, jihad) in the second section. Some canonists have accepted the existence of intention as necessary whereas others have accepted it as element and have debated on subjects such as timing , form of intention and making a partner at intention. We have evaluated the avaliable conflicts on these matters, searched causes leading canonists to conflicts and have had some conclusions.